Започват валежи, кметовете да следят нивата на водоемите

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати писмо до кметовете на всички общини от региона във връзка с предупреждението за рязко усложняване на времето и за предприемане на превантивни мерки, съобщиха от администрацията.

Мерките са предприети във връзка с получена актуализирана средносрочна прогноза за периода 7-12 октомври 2017 г. През почивните дни времето в страната ще се определя от средиземноморски циклон. В събота от север-северозапад, временно и от североизток, ще нахлува студен въздух и дневните температури ще се понижат значително: максималните ще са от 8-10° в Западна България, а в югоизточните райони – до 16-18°. Над цялата страна ще бъде облачно, с валежи, на места интензивни и значителни по количество, в Югоизточна България придружени и с гръмотевици. В планините ще вали сняг, а с понижението на температурите, привечер и през нощта срещу неделя, и в районите с надморска височина 700-800 метра, дъждът ще преминава в сняг.

В неделя от запад валежите ще спират, най-късно, едва през нощта срещу понеделник, в Североизточна България. Вятърът ще е от северозапад, след обяд ще се усили. Над по-голямата част от страната ще остане предимно облачно, температурите и в източните райони ще се понижат.

В началото на следващата седмица ще е ветровито, хладно, с променлива облачност, над западната половина от страната по-често значителна.

От вторник вятърът ще отслабне, но ще се задържи от запад-северозапад. Облачността ще се разкъсва и временно ще намалява. Сутрин ще е студено с минимални температури предимно между 3° и 8°, на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Максималните температури към сряда-четвъртък ще доближават 20°.

Кодовете по европейската система МЕТЕОАЛАРМ ще бъдат издадени утре, към 12 часа, с последната актуализирана прогноза. Вероятността за оранжев и в отделни области червен код е много голяма.

Очакванията за валежи са между 30 и 60 л/кв. м. В зависимост от пътя, по който ще мине центърът на средиземноморския циклон, главно в източната половина от страната, са възможни и по-значителни количества на валежите. С очакваното застудяване, възможно е и първи снеговалеж за сезона в районите с надморска височина над 500-600 м.

По високопланинските проходи ще се образува снежна покривка. В нашата област по високите планински места също не са изключени снеговалежи.

Предвид прогнозата за времето кметовете трябва да създадат организация. Наблюдение на водните нива на язовирите намиращи се на територията на общината и при възникнала опасност за населението да предприемат необходимите мерки за опазване живота и здравето на хората. Да се наблюдават критичните участъци от речните корита с цел навременна реакция при опасност от преливане и застрашаване на населението. При изпускане на води от хидротехническите съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи, собственикът или ползвателя на същите да уведомяват предварително съответната общинска администрация, басейнова дирекция и органите на МВР. Да се създаде организация за наблюдение в реално време за промяна на метеорологичната обстановка и кодовете за опасно време от дежурните в общините. Информация за настъпило критично състояние на реките и язовирите, засегнати населени места и състоянието на пътната обстановка, да бъдат изпращани незабавно в дежурната част на Областна администрация Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    Тракиеца
    8 -4
    20:24, 6 окт 2017
    Мисля да инициирам Референдум за премахване на Областните Управи, като една напълно ненужна институция. Спестените пари от тлъстите им заплати да бъдат дадени на учителите !!!!!!!!!!!
Последни новини