Деца стават „Посланици на здравето“ в конкурс

Национален ученически конкурс на тема „Посланици на здравето“ стартира от днес, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Конкурсът се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България. Провежда се в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. , приета с решение на Министерския съвет.

Конкурсът ще продължи до 1 юни 2018 г. и ще протече в две фази. През първата фаза (10 октомври 2017 г. – 15 декември 2017 г. ) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в областта превенция на хронични незаразни болести. През втората фаза на конкурса (25 декември 2017 г. – 10 май 2018 г. ) ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.

Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2018 г. , след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на ведомствата, участващи в организацията. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през юни 2018 г.

Конкурсът е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

„Посланици на здравето“ цели да окуражи колкото се може повече училища да се включат в инициативата, да събуди интереса им и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет).

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини