Разжалват Стоичков като почетен консул в Испания

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен (нещатен) консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон, съобщава МВнР.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ.

В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.

Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес, допълват от МВнР.

Христо Стоичков се извини за изказването си по адрес на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария. По време на тв ефир той говореше за насилието в Барселона и с нейния портрет в ръка, каза че е срамно да заповядаш на хора да бият хора. Стоичков посочи – 46-годишната Сантамария за виновна за бруталните сцени на 1 октомври в Каталуния. При това той обясни, че самата Сантамария, дядо ѝ, баща ѝ и дори непълнолетния ѝ син били последователи на бившия испански диктатор Франсиско Франко. Сорая Саенс де Сантамария обяви, че възнамерява да съди легендата на „Барселона“. МВнР своевременно се дистанцира от изказването на почетния консул в Барселона и го определи като лична позиция, не на страната ни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    .ЛЕОН ДАНИЕЛ
    10 -1
    17:28, 10 окт 2017
    Простия човек и МИЛИОНИ да натрупа и света да оходи и много имоти да придобие и ПОСЛАННИК да го НАЗНАЧАТ той винаги и навсякаде си е прост Това е МАНТАЛИТЕТА му Той от себе си не може да избяга не може да се надскочи
  • 2
    Ли
    ЛисанЛм
    1 -2
    20:56, 10 окт 2017
    Просто и стиснато момче ! Къде му са школите ? Ако някой като гришата дава стотинки
    Сноичката е там с името си !
  • 3
    11
    111
    0 0
    10:52, 11 окт 2017
    Комуникацията му с властите не е затруднена заради разстоянието,ами заради умствения му капацитет.Аз по-елементарен простак не съм видяла и то с космическо самочувствие.
  • 4
    Ас
    Аскувлия
    0 0
    18:00, 12 окт 2017
    Само дето Стоичков вече година и половина не е почетен консул в Испания. Мандатът му е 5 години и е приключил лятото на миналата година.Тия във външно знаят ли въобще това?
Последни новини