Руски правителствени хакери използвали Kaspersky lab за шпионаж

Руски правителствени хакери са използвали антивирусния софтуер на „Лаборатория Касперски“, открило израелското разузнаване, пише NYT.

Руски разузнавач, според източници на изданието, е откраднал класифицирани документи от служител на Агенцията за национална сигурност, който е съхранявал информация в личния си компютър, на който е използван софтуер на „Касперски“.

Израелските разузнавачи, проникнали в мрежата на „Касперски“ преди две години, са предупредили американските си колеги за руска намеса.

През миналия месец Вашингтон нареди да не се използва „Касперски“ на правителствените компютри. Разследване Агенцията за национална сигурност на САЩ установи, че използваните инструменти са на руското правителство, допълва NYT.

Националният съвет за разузнаване на САЩ е приключил класифициран доклад, който е споделен със съюзниците от НАТО. В него се заключава, че руската Федерална служба за сигурност е имала „вероятен достъп“ до базата данни на клиенти, използващи „Касперски“.

Този достъп, допълва се в доклада, може да е помогнал за извършване на хакерски атаки срещу американското правителство, търговски и корпоративни мрежи, пише още вестникът.

Не се оповестява дали други американски тайни са станали достъпни за руските хакери с използването на софтуера на „Касперски“.

От софтуерната компания отричат информацията пред „Ню Йорк таймс“. Лаборатория Касперски“ никога не е помагала и няма да помага на правителства по света в кибершпионаж, се казва в съобщение на компанията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини