Журналисти на протест срещу ултиматумите и заплахите

Десетки журналисти от различни медии се събраха пред Министерски съвет, за да кажат „Не“ на заплахите и ограничаването на свободата на словото. Протестът беше провокиран от държанието в ефир на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов към журналиста от Нова телевизия – Виктор Николаев.

„В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България“, обявиха организаторите на протеста.

„Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ“, допълниха те.

„Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси“, обявиха организаторите.

Коментари в сайта

Последни новини