Гигантска мистериозна дупка се появи в Антарктика

В морския лед в Антарктида се е отворила голяма дупка – колкото щата Мейн, и учените не знаят защо.

Зоните на открита вода, заобиколени от морски лед, се формират обикновено в крайбрежните райони на Антарктида, обяснява атмосферният физик Кент Мур Мур. Странното при тази е, че тя е на стотици километри навътре в леда. (Бел. ред.: Антарктида е континентът на Южния полюс на Земята, централната част на географския регион Антарктика в Южното полукълбо) Ученият казва, че трябва да се е образувала чрез други процеси, които не са разбрани.

„Ако нямахме сателит, нямаше да знаем, че е там. " Размерът на гигантската мистериозна дупка достига 80 000 кв. км, в своя пик. Тя се е отворила на 9 септември 2017 г.

През 70-те години на миналия век в Антарктика била наблюдавана дупка на същото място, според Мур. Той работи с групата „Южен океански въглерод и наблюдение и моделиране на климата“ (SOCCOM), базирана в Принстънския университет, за да анализира какво става. Тогава инструментите за наблюдение на учените не били толкова добри и дупката останала непроучена. Тя не се е появявала повече в продължение на четири десетилетия – до миналата година, когато отново се отворила за няколко седмици.

Твърде рано е да се каже как странната дупка е свързана с изменението на климата, но учените са сигурни, че подобни дупки имат влияние върху океаните.

„След като морският лед се стопи, има огромен температурна разлика между океана и атмосферата – обясни Мур. „Тя може да стартира конвекция. По-студената вода потъва към дъното на океана, докато по-топла вода излиза на повърхността ",.

Използвайки наблюдения от сателити и дълбоководни роботи, Мур и неговите сътрудници работят върху все още непубликувани изследвания, които трябва да отговорят на някои от тези въпроси. „В сравнение с преди 40 години, количеството данни, което имаме, е невероятно“, каза той.

В Антарктика са в ход масови промени в момента и ако разберем защо дупката се отвори, това може да бъде ключово за разбирането на по-големите системи в процеса.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини