Международен ден без сутиени

Международният ден без сутиени No Bra Day - 13 октомври, набира популярност заради нарастващия брой жертви на рака на гърдата. В последните години различни независими изследвания показват, че носенето на сутиен е свързано с развитието на рак на гърдата. Този ден е и солидарност към претърпелите мастектомия, както и предупреждение към жените да следят за ранните симптоми на заболяването

Началото на Деня без сутиени може да бъде проследено до Торонто, Канада и пластичния хирург д-р Мичъл Браун. Целта на неговия оригинален BRA Reconstruction Awareness Day била жените да бъдат осведомени при техния избор за реконструкция след мастектомия.

До 2014 г. Денят без сутиени се отбелязва вече в 30 страни по света. Тази година в САЩ целият октомври е месец за борба с рака на гърдата.

Движението започва през 2011 г. и до голяма степен се осъществява в социалните медии, където жените използват #nobraday за кампанията.

Целта е да се повиши осведомеността и да се насърчат жените да извършват самостоятелно прегледи и да се уверят, че знаят признаците на рак на гърдата.

Мъже и жени в знак на причастност носят нещо розово в този ден. На 13 октомври жените биват приканвани да направят мамография, което може да помогне за откриване на рак на гърдата до две години, преди да може да бъде усетен от пациента или от лекар.

На много места се организират срещи с пластични хирурзи или с оцелели след рак на гърдата, които споделят вдъхновяващите си истории.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини