Зам.-министър на туризма в Смолян: След рекордната 2016г, тази година очакваме още повече туристи

    Туристическо изложение „Планините на България - гостоприемство в 4 сезона“ беше открито днес в фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян. Изданието на форума, на който се срещат фирми, общини и неправителствен сектор в сферата на туризма е 14-то по ред, но за пръв път има солидно участие от чужбина в лицето на четири побратимени на Смолян общини-Белци от Молдова, Кишпещ от Унгария, Въру от Естония и германската община Зул.

    Откриването с родопски гайди на оркестър 101 каба -гайди и прекрасните танци на децата от Чепеларе, създадоха приятна атмосфера за гостите, сред които кметове, представители на бизнеса, браншови организации. Представители от областната управа на регион Източна Македония и Тракия, както и от консулството на Турция в Пловдив, също бяха  сред гостите на откриването.

    25-те щанда на участниците са разположени на двата етажа в сградата на Театъра, като особено живописен е кътът на Община Златоград до самия вход, където гостите бяха посрещани от атрактивно живо изпълнение на акордеон, мустакат хайдутин и сръчен тъкач.

    Сред участниците тази година има много общини от цялата страна, силно е присъствието на родопските общини от най-западните като Велинград до Кърджали и Ардино. Вчиски те са членове на първата и най-голяма организация за управление на туризма „Родопи“. Туристически дружества, стопанисващи пещерите „Дяволското гърло“ и „Ягодинската пещера“ също са на изложението. Организаторите на форума от местната туристическа асоциация благодариха на Община Смолян за възможността да посрещнат участниците в просторното и атрактивно фоайе на Театъра.

    Зам.-министър на туристическото ведомство Ирена Георгиева приветства гости и домакини, като определи изложението като един от най-важните специализирани форуми за среща на бизнеса и потребителите на туристическия продукт.

    Според нея прогнозните цифри за тази година сочат, че отрасълът ще удари рекорд, тъй като се очаква ръст на потреблението на туристическия продукт спрямо рекордната 2016г. , която е била с най-много посещения на чужди граждани от влизането на страната ни в ЕС.  По предварителни данни на министерството, ръстът на туристи за тази година ще бъде между 7 и 10%, като само за месеците юни-август у нас са почивали 4.3 млн чужденци.

    Интересът към Пампорово за предстоящия зимен сезон от съседни държави, както и от Англие е сериозен, отбеляза зам.-министърът и допълни, че предизвикателството пред държавата е да насърчи и увеличи чуждите инвестиции в отрасъла.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини