Озоновият слой отново е застрашен, гласи ново изследване

От 2000 година насам озоновата дупка над Земята се смалява – и това е добра новина. Oзоновият слой е това, което ни предпазва от рак на кожата, катаракт и ... буквално прогаряне на кожата за минути. Благодарение на усилията на Протокол Монреал, проект на Виенската конвенция за защита на озоновия слой за ограничаване на химикалите, които установено го нарушават, той се беше „заздравил“ достатъчно, за да се уталожат тревогите. Сега обаче ново изследване на Европейския съюз за геонауки (ЕСГ) сочи, че озоновият слой отново е застрашен и защитата на Земята от слънчевите лъчи може би е под въпрос.

Учените са изследвали проби от въздуха в Тайван и Малайзия през 2012 и 2014 година, след което са ги анализирали във Великобритания. Те са проследили и данни, събирани последните години от химикалите, които правят пробиви в озоновия слой и най-вече субстанция, наречена дихлорометан, която има много индустриални приложения, като например производство на лекарства и защита на посеви от буболечки чрез напръскване. Към момента на съставянето на Протокола Монреал през 1987 година този химикал не е бил включен в списъка с разрушаващи озоновия слой субстанции. Днес обаче учените установяват, че дихлорометанът е много унищожителен за него.

Оказва се, че в Азия джобове студен въздух могат да отведат химикалите в тропическите райони, където пък непрекъснато и гъсто издигащите се изпарения в атмосферата може да ги отведе в стратосферата. Учените от ЕСГ казват, че според новото изследване този тип замърсяване може да пропътува около 1000 км дневно. Към момента дихлорометанът е с 60% по-често срещан във въздуха в изследваните райони, а в допълнение към него е открит и химикалът дихлороетан, който също нарушава озона. Най-голямо количество от въпросните два химикала в момента е открито в Китай. Публикуваното изследване на учените сочи за общо 50 различни разрушаващи озона химикали, повечето от които са открити сега.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини