Представянето на книгата „Мостът“ на Георги Кулов се превърна във вълнуваща среща

Изображение 1 от 3

    Кметът на Кърджали Хасан Азис, заместник областният управител Леман Али, депутатът Адлен Шефкет, заместник областният мюфтия Насуф Насуф, председателят на ОбС Раиф Мустафа, политици, общински съветници, общественици и много граждани се събраха в петък в Читалище „Обединение“, за да поздравят Георги Кулов за издаването на третата му книга „Мостът“. Авторът е известен журналист, историк по образование и писател по призвание.

    Директорът на БНР-Кърджали Красимир Ангелов представи Кулов и произведението му със следните думи: „Книгата дава отговор на много въпроси, които ни тревожат и ни държат будни, поглежда назад и показва как българи и турци са живели заедно, както и събития от най-новата ни история. Припомня събитията от началото на 90-те, когато Балкани са раздирани от кървави етнически конфликти, обикновените хора в Кърджали – и българи, и турци – избраха пътя на уважението и разбирателството. „Мостът“ ни разказва за това, но ни открехва и прозорец към бъдещето, предупреждава, че мирът не е даденост и за него трябва да се грижим всички заедно.“

    После заваляха поздравления към виновника за срещата. Кметът Хасан Азис му пожела да напише още много книги като тази, защото нещата, които се случват в Кърджали, трябва да бъдат описани, независимо, че ще предизвикат различни коментари.“ Георги Кулов е предал  живота на двата етноса в нашия регион старателно и добросъвестно, ползвайки много фактологичен материал, но въпреки това книгата му няма да бъде приета еднозначно. Авторът е показал своя поглед към събития от историята на Кърджали, за което му благодаря“, завърши кметът.

    „Знам, че в тази зала има свидетели на много от събитията, които Георги Кулов пресъздава, и че те имат своя гледна точка към тях., заяви заместник областният управител Леман Али. Но каквато и да е тя, важно е всеки от нас да има свободата да я сподели, понякога да спори, но винаги да спазва добрия тон. Да се разбираме и уважаваме.“

    Редакторът на книгата Тончо Стоянов  сподели, че изданието е естествен завършек на един цялостен труд на Георги в продължение на десетина години и успява да обхване и древната и недалечната история на Кърджалийския край и, без да претендира за изчерпателност, да засегне най-важните моменти, да не обиди никого и да зарадва всекиго. Той прочете кратко послание от спонсора на изданието Сабахатин Гьокче, който не присъства на представянето.

    Бившите кметове на Кърджали Милан Миланов и Расим Муса и обществениците Васил Байданов и Селяхатин Карабашев от Ардино разказаха спомени, споделиха мнения. Презентацията на книгата се превърна във вълнуваща среща, изпълнена с носталгия и емоции.

    Текст и снимки Валентина Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини