Кърджали коленичи пред Подвига на Освободителите

    Кърджали коленичи пред Подвига на освободителите. Над 130 венеца бяха положени в подножието на техния паметник в Градската градина на Кърджали. Хиляди кърджалийци и официални лица коленичиха в едноминутно мълчание.

     Преди 105 години в 16,00 часа полк.Васил Делов докладва, че Хасковският отряд е влязъл в града и той е свободен. Отрядът му от 10 800 бойци успява да изтласка двойно по-многобройната османска армия.

      На тържеството в Градската градина в подножието на Паметника застанаха кметът Хасан Азис,зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,депутатите Александър Симов, Ерол Мехмед, Адлен Шефкед, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа, омбудсманът Расим Муса, духовните водачи отец Петър и Фикри Сали.

     В словото си градоначалникът отбеляза , че радостта в родината ни и в Източните Родопи от Освобождението е била краткотрайна, защото българските земи отново са разпокъсани от Берлинския конгрес и Кърджалийско е върнато на Османската империя. За 34 години остават разделени роднини, семейства, родове. Затова поставяме освобождението на Кърджали до дати като Трети март, Съединението и Обявяването на Независимостта. Освобождението на Кърджали е пример за съединение, общност и единомислие,подчерта градоначалникът. Той припомни, че запасняците отивали във войската като на сватба без ропот. Доброволците били още толкова.

    Балканската война разкъса оковите на Берлинския конгрес, категоричен бе Хасан Азис.  Той посочи, че трябва да сме признателни на делото на ген.Делов.

    Отминаващите години ни правят по мъдри. Той ни обединява тук в подножието на Паметника на Освободителите, подчерта кметът.

    Тържествената част бе последвана от богата музикална и фолклорна програма, с участието на гости от Гърция.

    Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини