Двойка бретарианци не е изпитвала глад от 2008 г.

Изследвания сочат, че кратките периоди на постене са здравословни, но една двойка твърди, че се е научила да живее без храна и да разчита основно на “космическо хранене.”

Камила Кастело на 34 и 36-годишният Акахи Рикардо са известни като бретарианци. Те обясняват, че се хранят само по 3 пъти на седмица, като ястията им се състоят от плод или малко зеленчуков бульон.

Бретарианството се свързва със смъртта на няколко души, включително 49-годишната Верити Лин, чието измършавяло тяло бе открито в планина в северозападна Шотландия през 1999, редом до дневника и документирал 21-дневния и пост и книга на основателката на бретарианството, известна като Джасмухин.

Родената в Австралия с истинко име Елън Грийв, Джасмухин също предупреждава за опасността от приемането на оскъдно количество храна.

“Ако човек не е подготвен и не слуша вътрешния си глас, може да се натъкне на множество проблеми по време на 21-дневния пост - от екстремна загуба на килограми до това да изгуби живота си”, пише тя в една от своите книги.

Джасмухин взе участие в Австралийското шоу 60 Minutes в опит да докаже твърденията си, но лекарите прекратиха експеримента след като тя започна да проявява признаци на обезводняване, отслабна драстично, а речта и започна да се забавя.

Въпреки това Кастело и Рикардо, които живеят между Калифорния и Еквадор твърдят, че са забравили чувството на глад.

Те са категорични, че преживяват от енергията във вселената и в тях самите.

“Хората могат да живеят без храна, стига да са свързани с енергията, която съществува навсякъде”, казва Кастело.

“В продължение на 3 години, Акахи и аз не приемахме никаква храна, а сега се храним отвреме-навреме, на събирания или ако просто искаме да опитаме някой плод. Практикувах бретарианство докато бях бременна с първото ми дете. Гладът бе чуждо чувство за мен, преживявах от светлината и не приемах никаква храна”

Тя твърди, че кръвните и тестове и през трите триместъра били безпогрешни, а накрая родила здраво момченце.

Дий Даусън експерт по хранителните разстройства обяснява защо някои хора искрено вярват, че не се нуждаят от храна.

“Бретарианството е измама, но бретарианците често живеят в заблуда”, казва тя.

Даусън смята, че последователите на бретарианството са склонни да пренебрегват част от храната, която приемат, подобно на хората на диета.

“Често хора страдащи от наднормено тегло ми казват, че не могат за отслабнат, въпреки че не са се хранили цяла седмица. Когато ги попитам какво са яли за закуска и обяд те ми казват:”о, само три тоста на закуска и наденичка с малко пържени картофи на обяд.” Оказва се, че са приели 2000 калории на ден. ”

Макар Кастело да твърди, че не е яла нищо по време на бременността си, това би следвало да се тълкува като “почти нищо”, защото споменава и че се е хранила “само 5 пъти в социални ситуации”.

Двойката има 5-годишен син и двегодишна дъщеря, но не им налага начина си на живот.

“Децата ни са наясно с бретарианството и със съществуващата във вселената енергия, но ние не се опитваме да ги променяме и им позволяваме да ядат каквото поискат, без значение дали това са плодове, зеленчуци, пица или сладолед.”, казва Рикардо.

“Искаме те да изпробват различни вкусове и да имат здравословни взаимоотношения с храната. Би било несправедливо да наложим бретарианството на децата си, но може би когато пораснат ще започнат да го практикуват”, добавя той.

Двойката се срещнала през 2005, а открила бретарианството през 2008, като преди това преминала през вегитарианство, веганство и фрутарианство.

“Да не си привързан към храната и да не зависиш от нея ти дава свобода. Очевидно разходите ни за живот са по-ниски от тези на повечето семейства, а това ни позволява да храчим повече за по-значими неща, като пътувания. Не става въпрос никога повече да не ядем храна, а за проумяване на космическото хранене и живота без ограничения”, казва Рикардо.

Според всички здравни власти, ключът към доброто здраве е здравословната, балансирана диета, включваща плодове, зеленчуци, храни богати на нишесте, млечни произведения, белтъчини, ненаситени мазнини и много течности.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини