Асеновград кандидатства за безвъзмездно финансиране на компостираща инсталация

Община Асеновград кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с наименованието „Втора комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. Линията на безвъзмездно финансиране има обща стойност в размер на 11 587 244 лв. От тази сума 90,32 % (10 697 343,65 лв.) ще бъдат безвъзмездно предоставени от Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020”.

По регламент цялото съфинансиране в размер на 889 900,35лв. е разпределено процентно между 5- те общини, участници в дружеството на депото. Това са Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки и Садово на база населението в тях. Всяка от общините ще има дял на съсобственост на така изградените инсталации. За Асеновград процентите са 55,75%. По думите на кмета Емил Караиванов амбициите на общинското ръководство за вложението на тези средства са свързани с успешното изграждане на една инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци и още една инсталация за предварителното им третиране и транспортиране.

„Като община с регионално депо за твърди битови отпадъци имаме конкретен ангажимент да достигнем и реализираме този етап на компостиране на отпадъка. Това е начин да удължим оптимално във времето капацитета на нашето депо”, заяви градоначалникът. Той разясни, че по регламента на финансирането Община Асеновград ще се възползва от 10% авансово плащане по проекта. Като изрична част от него е условието, че не са предвидени недопустими разходи.

Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата има изготвен АРП /анализ разходи-ползи/ от външен изпълнител. В анализа не се предвижда увеличение на такса смет в резултат на проекта.

На днешното заседание Общинският съвет прие с мнозинство предложението за кандидатстване по процедурата.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини