Нова технология - отключваме смартфоните с движение на дланта си

Биометричните технологии напоследък са една от водещите тенденции в мобилната индустрия през последните няколко години. Сензорите за пръстови отпечатъци постепенно доведоха до скенери за ириса на очите и усъвършенствани системи за разпознаване като FaceID в iPhone X. Технологията на Apple е много интересна и се очаква тепърва да се използва масово от смартфоните на пазара, дори и тези с Android. Redrock Biometrics е името на стартъп, който работи над много интересен метод за отключване на мобилни джаджи.

Инженерите на компанията работят над атрактивна технология, която се казва PalmID и както името подсказва позволява да се идентифицираме единствено с движение на дланта си над дисплея. Redrock Biometrics уточниха, че можем да възприемаме тази идея като "по-голяма" версия на пръстов отпечатък. Дланта на ръцете ни има уникална структура и тя може да се улови със стандартните камера на смартфоните. Фактор, който би улеснил навлизането на PalmID в световен мащаб, съобщава AndroidAuthority.

От Redrock Biometrics твърдят, че PalmID е много по-сигурна от системите за лицево разпознаване и другите технологии, които днес са част от смартфоните. Иновативният метод е приложим към всяка RGB или инфрачервена камера, която има разделителна способност от поне 0.3 мегапиксела. Тестовете показват, че идентифицирането изисква около 100 милисекунди, като тази стойност зависи от процесора на устройствата. Софтуерни алгоритми обработват данните и ги превръщат в дигитален отпечатък, който не може да се фалшифицира.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини