Преподавател от Димитровград се включи в обучение в ЦЕРН

    Преподавателят по Технологии и предприемачество и Информационни технологии  в ОУ "Алеко Константинов"  Владимира Самарджиева посети Европейския център за ядрени изследвания в Женева (ЦЕРН). Там от 14 до 24 октомври се е провело обучение на 39 преподаватели от цялата страна. Те са били подбрани след конкурс на образователното министерство, уточняват от училището.

    Посещението е по линия на Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка от областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

    В рамките на програмата са включени лекции, упражнения, визити и практически занимания, както и посещения на тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN Control Center), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC.

    Самарджиева сподели, че в ЦЕРН съвместно работят хора от различни държави, които обединяват усилията си за изследвания за мирни цели в областа на физиката. Целта на тази програма е учителите да споделят с учениците своите впечатления от посещението в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини