Испанският Сенат разреши на Мадрид да управлява пряко Каталуня

Горната камара на испанския парламент одобри искането на кабинета в Мадрид да ограничи автономията на Каталуня часове след като властите в Барселона обявиха отделяне от Испания.

Мярката, която се изпълнява според чл. 155 от Конституцията, позволява на премиера Мариано Рахой да отстрани регионалния лидер Карлес Пучдемон и да поеме контрол върху финансите, полицията и обществените медии. За срок до 6 месеца делегати на министерствата в Мадрид могат да управляват Каталуня вместо кабинета, избран през 2015 г. Целта ще бъде провеждане на нови избори.

В 19 ч. българско време се очаква извънредна среща на испанския кабинет, на която мерките да бъдат подписани. Възможно е част от стъпките за пряка намеса на испанските власти в Барселона да влязат в сила незабавно след заседанието.

"Това, което се случи в Каталуня, само показа колко необходимо беше гласуването в Сената. Днес парламентът на Каталуня гласува нещо, което за много хора е незаконно," каза Рахой пред репортери. "Правителството ще вземе решенията, които съответстват на правото, за да се върне към законността. Целта, настоявам, е да се върнем към законността. Призовавам всички каталунци да са спокойни, нещата ще се случат добре и ефикасно. Испания е велика държава и няма да се поддадем на манипулациите на отделни лица."

Чл. 155 се прилага за пръв път в историята на Испания - през 1989 г. такава заплаха надвисна над Канарските острови, но не беше осъществена. Политици и медии в страната от седмици говорят за най-голямата конституционна криза, откакто кралството стана демократична страна през седемдесетте години на миналия век, заради възможността клаузата да бъде приложена.

Реакцията Каталунска национална асамблея - една от организациите, които най-силно подкрепят независимостта - призова гражданските служители и каталунската полиция да не се подчиняват на заповеди от испанските власти.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини