Учители от ПМГ "Иван Вазов" - за поредна година в ЦЕРН

Двама преподаватели от ПМГ„Иван Вазов“ – Драгомира Стоянова и Василка Николова за поредна година се включиха в националната учителска програма в ЦЕРН - Женева за обучение на учители по информатика, ИТ и инженери. Те бяха част от групата от 39 учители от цялата страна, които посетиха ЦЕРН от 14 до 22 октомври.

И тази година обучението е включвало лекции и разглеждане на различни установки и лаборатории, поясняват от ПМГ. То се провело на български език под ръководството на българските учени, работещи в ЦЕРН. Едно от вълнуващите преживявания при това посещение е влизането на 100м под земята и разглеждането на CMS детектора. Любопитното е, че българи са правили част от основните елементи в този детектор, разказват преподавателите от ПМГ.

Основната идея на обучението е видяното там да бъде предадено на учениците, за да придобият представа какво се случва отвъд стените на ЦЕРН, да се провокира интерес и желание у младите хора да се занимават с природни науки и технологии. Предстои участие на ученици от ПМГ „Иван Вазов“ във виртуална визита в ЦЕРН, организирана от българските учени там, уточняват от гимназията.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини