Манафорт и Гейтс първи обвинени за руската намеса в щатските избори

Бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт е помогнал на проруска управляваща партия в Украйна да плати тайно най-малко 2,2 милиона долара на две лобистки фирми във Вашингтон през 2012 г. Така чрез непрозрачни усилията чуждестранната политическа формация е влияела на политиката на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Именно Пол Манафорт и бившият му бизнес съдружник Рик Гейтс, който е заместникът му в предизборната кампания, са и първите с обвиняеми по разследването за намесата на Русия в президентските избори в САЩ, пише "Ню Йорк таймс". Двамата бяха призовани тази сутрин да се явят за разпити пред федералните власти.

Манафорт е готов да се предаде на властите, твърди Си Ен Ен от свой източник.

Още не са ясни какви са обвиненията срещу Манафорт и Гейтс, но самият ход представлява голяма стъпка напред за разследването, което сега е в ръцете на специалния прокурор Робърт Мюлър.

Гейт е протеже и бизнес партньор на Манафорт и е свързан с негови компании, създадени в Кипър, с цел да получават плащания от политици и бизнесмени в Източна Европа. Това станало ясно от документите, видени от "Ню Йорк таймс". Самият Манафорт е разследван за данъчни измами, пране на пари и нарушения на законите за лобизма. Световните медии припомнят, че през август миналата година, след сериозни медийни атаки, подети от "Ню Йорк таймс", той напусна кампанията на Тръмп. Манафорт бе атакуват и, че е помогнал на сваления украински президент Виктор Янукович за спечелването на изборите през 2010 г.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини