Младежът, който преби медицинска сестра в „Пирогов” - версия нова дрога

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска.

Това коментира в ефира на bTV Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО) по повод случая с 18-годишен младеж, който преби медицинска сестра в „Пирогов”, избяга от болницата, а по-късно беше намерен мъртъв. Според разследващите най-вероятно Калоян Милев се е самоубил, но родителите смятат, че е бил хвърлен и твърдят, че бил под влиянието на секта.

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Карагегов обаче подчерта, че следите от канабис оставят с месеци и не е ясно кога той е употребявал.

„Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана. Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още”, каза още той.

По думите му в случая става дума за новия стимулант флака, който БЛО вече е засичала у нас. Карагегов обясни, че флака се взема вместо амфетамини, които се хващат с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде засечен, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

Освен това се употребява и синтетичен канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема.

"Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж", каза още Карагегов.

Вчера и бащата на починалото момче - Иван Милев, заяви, че не смята, че марихуана е довела сина му до това състояние. Напоследък младежът много се е променил, особено в последните няколко дни, когато започнал да говори, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето. Затова и родителите смятат, че е попаднал в секта и някой го е хвърлил от сградата, пред която беше намерен. Засега няма никакво потвърждение на тази версия.

Състоянието на пребитата медицинска сестра се подобрява бавно, тя претърпя операция заради счупвания на носа и скулата и ще се възстановява дълго.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини