Младежи идват в родопско село, ще строят камбанария на чудодейна църква

Изображение 1 от 3

    Младежи от различни градове на страната ще се съберат в малкото смолянско селце Гудевица, за да строят камбанария на местната църква, която е с особена история и слава на чудодейно място. Кампанията се организира от сдружение “Бъдеще сега 2006“-те осигуряват строителните материали, доброволния труд на млади хора от различни градове, както и част от даренията за начинанието от смолянски фирми и частни лица.

    Неправителствената организация вече е добре позната не само в селата в района на река Арда. След като ремонтираха читалището в Гудевица, направиха био градина,те трупат награди за инициативите си свързани с младежки програми, семинари и други креативни прояви, членовете на сдружението решиха да построят и камбанария на църквата.

    Местните хора отдавна мечтаят на празници да ги събира камбанен звън, но символа на вярата да има камбанария, а не да виси на старо желязо от влакова релса. Хората мечтаят за камбанария, истинска където камбаната да получи достойно място в храма с вълшебна история. Сега тя е закачена на релса и виси отстрани на сградата.

    Строежът вече е започнал, майстори от Арда градят, местни хора работят безвъзмездно, разказа Теодор Василев, който е председател на организацията „Бъдеще сега“, но на 2 ноември пристигат и млади хора доброволци от София , Казанлък и други градове в страната, за да се включат в дейностите по строителството. Те ще получат храна и нощувка за дните до 5 ноември, когато ще приключат работите.

    Всички хора в района вярват в силата на енергията на църквата и камбаната, която в годините назад е звъняла за предотвратяване на бурии, градушки и силни ветрове. Съвсем близо до църквата се намира и Аязмото с чудотворната вода.
    Църквата в Гудевица се казва „Свети Илия“, светията на бури и градушки и е на място, някога е имало параклис. Построен бил от много беден човек, а легендата разказва, че той я сънувал като заръка да я построи. Но не я изпълнил, защото бил много беден. Една сутрин обаче се събудил целия схванат и разбрал, че това е наказанието за неизпълнената небесна повеля. Първата малка постройка била подобие на храм, приличала повече на колиба, после станала параклис и едва през 1882г е издигната днешната църква. Но в този вид тя е от 1924г, но странната й история продължила, защото Църквата отказала да я освети, за да не конкурира голямата църква в централното село Арда. Така малката църква в Гудевица 20 години фуционирала без да е осветена и едва през 1955г е извършен църковният ритуал.

    Старите хора помнят, че да се молят на Свети Илия да ги пази от градушки, тук са идвали и християни, и мюсюлмани. А камбаната огласявала общата молитва. Скоро това ще се случи от върха на камбанария, строена с общ труд, мерак и воля.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      На
      Наско
      8 0
      12:19, 1 ное 2017
      Все още има някаква надежда за бъдещето на тоя народ!!!
    Последни новини