Ужилени хасковлии: „Маги тур“ мами клиенти, бави екскурзии с месеци

    От некоректно отношение на туристическа агенция „Маги тур“ към клиентите се жалваха хасковлии. По думите им управителката на фирмата Мария Петрова взимала пари за екскурзии, които се отлагали многократно, а при отказ от пътуването не си получавали парите. Дори и да си получат средствата обратно, връщането ставало с много главоболия, уговорки, с многократни посещения до офиса на агенцията на ул. „Преслав“ 23, както и телефонни обаждания. „Излиза така, че се молим да си получим парите, които сме дали“, оплакаха се клиенти с престижни професии.

    „Записват, взимат предварително парите, но не дават договори. На някои дават бележки – ордери, но без касов бон, след това по няколко пъти променят дати на пътувания с мотив, че не може да се събере група и хората с месеци си чакат парите“, разказаха потърпевшите.

    Една от клиентките, която не успяла да пътува, е счетоводителката Нели Панайотова, която в средата на юни тази година заедно с нейна приятелка превели на фирмата по банков път близо 1000 лева за почивка на остров Санторини. Жената е от малкото клиенти, която настояла и в резултат на това получила договор. Първоначално екскурзията била планувана за 22 септември тази година. Ден преди заминаването управителката на фирмата Мария Петрова уведомила приятелката на Нели – Пенка, че заминаването се отлага, тъй като фериботите в Гърция нямало да работят. Така заминаването било отложено за 6 октомври, но отново пропаднало. Два дни по-рано Нели се обадила във фирмата да провери кога ще тръгват, когато станало ясно, че пътуването пак се отлага. „Оттогава започна лъгане непрекъснато, през ден-два, че парите са върнати“, обясни Нели Панайотова. По нейни думи от фирмата казвали, че е станала грешка в превода и така се налагало многократно Нели да пътува от стамболовското село Жълти бряг до офиса на фирмата в Хасково, за да си иска парите. „Вземам транспорт, идвам до Хасково. Така няколко пъти. Просто гаврата е тотална. Това, което преживяхме, никой не може да ни го възстанови“, ядосва се Нели, която си получила сумата едва на 24 октомври.

    Чакането обаче за различните клиенти е с различна продължителност.

    От некоректно отношение на фирмата към клиенти се жалваха и други потърпевши, които впоследствие се отказаха да застанат с имената. Преди дни трима хасковлии си получили парите. На двама от тях, след множество закани, че ще се жалват в медиите, управителката им занесла парите лично и се молила проблемът да остане между тях. Потърпевшите решили да проявят милосърдие. „Идеята ни беше да се прекрати тази порочна практика на фирмата, за да предпазим от главоболия бъдещите им клиенти“, коментираха хасковлиите, като една от тях е чакала парите си с месеци.

    Освен това многократното отлагане на пътувания създавало редица неудобства, тъй като заминаването е свързано с планиране на отпуски и още много други семейни ангажименти. При един от случаите семейство платило за екскурзия и в 6 сутринта отишло на уговореното място, когато станало ясно, че пътуването се отлага, а от фирмата пропуснали да ги уведомят.

    Оказа се, че ужилените от хасковската туроператорска агенция не са единици, стана ясно след запитване на Haskovo.net в Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Отам съобщиха официално, че има регистрирани три фирми с производни имена - "Маги тур", "Маги тур 2015" и "Маги тур 2016". Проверки на КЗП установили, че трите фирми са свързани, като първата продава пакети, без да има регистрация за туроператор. „Поради това Комисията е издала заповед за временно затваряне на обекта. Предстои връчването на заповедта“, съобщиха от КЗП още в края на миналата седмица.

    Други установени от КЗП нарушения на "Маги тур" са, че не всички цени на сайта са в лева и че не се вписват рекламации в регистъра. Двете други фирми имат по един акт за недопускане на длъжностно лице в обекта и непредоставяне на информация за целите на проверката. Издадените наказателни постановления са на обща стойност 18 000 лв. КЗП е предявила жалбите на потребителите пред търговеца и е сезирала прокуратурата за случая.
    В КЗП са постъпили над 20 жалби на потребители по повод неосъществени пътувания и невъзстановени суми за тях, допълниха от Комисията.

    Потърсена за коментар, управителката на фирмата неколкократно отклонява среща с репортер на Haskovo.net. Тя настоява, че фирмата й няма задължения към клиенти, като поясни, че се е издължила на хората, които са се оплакали. Мария Петрова отрече и да има наказателни постановления от КЗП. Тя допълни, че в понеделник ще представи и документи в подкрепа на тезата си. Haskovo.net ще публикува нейните аргументи в пълнота.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (35)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      63 -6
      19:22, 3 ное 2017
      Глупости, не дължала! Моя позната от май месец не може да си получи парите - 1500лв
    • 2
      То
      Тони
      61 -5
      20:01, 3 ное 2017
      Изключително некоректни и алчни !Лъжат,лъжат.....Нека се пазят хората!
    • 3
      Да
      Да ама не
      21 -67
      20:44, 3 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Кл
        Клиент и на двете
        20 0
        19:58, 4 ное 2017
        Ами заслужила си го е българина търпи търпи и като му писне си казва всичко .Никой не си е намерил парите на пътя на да ги остави дарение на няква тъпа тариката.Как беше приказката ДОКАТО ИМА БАЛЪЦИ ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ .
    • 4
      Па
      ПАНТЕЛЕЙ ПЪТНИК
      43 -11
      21:16, 3 ное 2017
      Какво качество на обслужване бе !? Хаххахах постоянното им лигавене и пробутване на евтини "подаръци" СМЕШНИЦИ ДОЛНИ !!!
      Мария Петрова е същата влачеща след себе си - ТОЧНО като баща си ДЕЛЮ !!!
    • 5
      Да
      Да ама не
      16 -33
      21:34, 3 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Св
        Свети
        4 0
        07:33, 7 ное 2017
        Айде! Абсолюно сигурна съм, че 90% от клиентите им разбраха каква голяма ЛЪБКИНЯ е тя!

    • 6
      **
      **,
      51 -4
      21:43, 3 ное 2017
      Да не говорим за агитката пенсионерки-които работят за Маги Тур и са от развлекателната програма на фирмата-на завидна възраст-по бели гащи и пачки да се вихрят....жалка гледка....
      • Не
        Нели Димова
        12 -25
        10:10, 4 ное 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 7
      Не
      не бъдете лоши
      48 -7
      22:14, 3 ное 2017
      В момента фирмите в туризма са много затруднени. Клиентите са малко, трябва да се съберат групи за да има смисъл пътуването. Младежите отдавна нямат нужда от туристически фирми. Сега можеш сам да си организираш пътуване по собствен вкус. Ти си запазваш хотелите, ти си планираш обиколките ...Сигурно и на тази фирма и е трудно. Но като си събрал пари трябва да си коректен. Не можеш да си позволиш да задържаш пари и да не ги връщаш ако екскурзията не се състои. Да си вземат урок и да си върнат парите на хората за да могат да си изчистят сметките и да си запазят името. С измама не може да се върви напред.Трябва да научите този урок.
    • 8
      Би
      БИВША СЛУЖИТЕЛКА В МАГИ ТУР
      27 -36
      00:28, 4 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Кл
        Клиент и на двете
        14 -3
        20:14, 4 ное 2017
        А ти защо си бивша служителка ?лично познавам момиче ,което е бивша служителка ,което мисли по много различен начин и се е махнала от там защото й е омръзнало несоволни клиенти да правят скандали и да си търсят парите.
    • 9
      Че
      Често пътуващи
      18 -37
      06:41, 4 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ощ
        Още една жертва на Мария
        17 -5
        22:57, 5 ное 2017
        Глупаво човече, не ми говорете за софийски туроператори и отлагани екскурзии,защото когато други туроператори не могат да проведат пътуване,съобщават това на своите клиенти до 10 дни преди обявената дата на тръгване. А не ден и половина преди датата- когато човек вече си е пуснал отпуската и е с вързани ръце.На мен така Маги тур ми изяде 2 дни отпуска,смени ми дестинацията и се наложи да се моля за разликата която ми дължаха-пари които с усилие заделях за почивка. Мария заслужава да наложат на фирмите и такива глоби,че свят да и се завие.
    • 10
      Ви
      Вили_1509781493
      24 -3
      09:44, 4 ное 2017
      Никой не ги е упрекнал че не е пътувал с тях добре. Хората се тревожат за парите, които са им дали, дали ще могат да ги върнат. Имаше по горе изказване че не случайно дума за това са отворили хора на които вече са върнати парите.Те предупреждават другите хора.И правилно че ги предупреждават.Фирмата да си оправи взаимоотношенията с хората на които дължи пари докато е време.Ако не си оправи отношенията дотук ще се превърне в пирамида и ще пострадат още повече хора.Така че е по добре такива проблеми да стават ясни по рано.Фирмата да се вземе в ръце и да си изчисти задълженията.
    • 11
      Ох
      охранител
      30 -3
      10:23, 4 ное 2017
      Тая фирма много си прилича с охранителната фирма ММ с управител Илиян Илчев.Същият е долен лъжец и измамник.Бави заплатите на охранителите си с по 7-8 месеца.Сключва изгодни договори,като на работника дава по 250-300лв.,а за себе си остава по 400-500лв.От свой познат разбрах,че на някои отказал да им плати за по 3 месеца заплатите.Добре,че напуснах тая престъпна фирма ,но имам още 4 заплати да взема.НИКОЙ ДА НЕ ПОСТЪПВА НА РАБОТА В ММ,ЗАЩОТО СА ЛЪЖЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ.
    • 12
      Некоректни са и от другата Хасковска фирма СЪРНЕЛА- при нас се случи че един от дните , тоест последния ден след закуска ни хвърлиха на едно затворено градче тип МОЛ с десетки маркови магазини близо до Рим и град Помеция където обикаляхме до 13 часа само и само да се качим на ниско тарифна самолетна компания излитаща към 15, 30 часа ,екскурзовода един арменец Адон ни остави на летището и бързо отпрашиха за някъде с автобуса. Изключително слаб екскурзовод,слаба организация скъпи екскурзии. Ясно е че билетите за самолета бяха по 13 евро на човек при направеното запитване ,багажа отделно се плаща,цялата екскурзия Венеция ,Флоренция и Рим бе на стойност 780 лева.
      Но не за забравят да включат към основната цена и минимум по 25 лева допълнително в едната посока за пътниците от Хасково и Пловдив при положение че пътуването е с тръгване от Хасково.
      Сърнела е подобна на описаната по горе фирма Маги Тур само че действат по префинено.Кафе по 2 лева и вода 1,5.
      • Ге
        Гери
        26 -8
        15:08, 4 ное 2017
        Вие се оплаквате от обслужването на Сърнела. От обслужването на Маги тур няма оплакващи се. Кафето, водата, закуските, шоколадовите късметчета. Всички " глезотии " по време на пътуването не се плащат. Не казвам че са безплатни. Сигурно са калкулирани предварително в цената. Никой обаче няма да ти вземе допълнително пари ако си поискаш още едно кафе, или бутилка вода. Това обаче не е най-важното. По важно е отношението по време на цялото пътуване, стриктното изпълнение на програмата, перфектното екскурзоводстко обслужване и още куп дреболии които правят едно пътуване интересно и незабравимо.
      • Кл
        Клиент и на двете
        21 -6
        19:54, 4 ное 2017
        Бил съм клиент на Съранила тя е класи над онова подобие на фирма незная защо намесихте името на Сърнела тук.Онези от Маги тур докато разбиват мечти и лъжат хората с евтини екскурзии и вземат парите на хората и ги лъжат без договор без касов бон .Докато Сърнела веднага подписваш договор с тях с касов бон .Имат перфектно обслужване и качествени екскурзии. Така че моля да не отклонявате въпроса тук се гонори за Маги тур .Тази лъжкиня Мария управителката трябва да й се да разбере, че градът е малък и неможе така да продължава с лъжи .Тя буквално краде по тарикатски начин.
      • Ив
        Иван Петров
        19 -4
        20:07, 4 ное 2017
        Всичко казано за сърнела е вярно - мишоци
      • Ма
        Магазин ,,Херцогинята’’
        5 -8
        11:21, 7 ное 2017
        Най хубавите и вълнуващи почивки и екскурзии са били с фирма Сърнела.Много добра организация , перфектни шофьори и знаещи екскурзоводи!
      • Хе
        Херцога
        6 -2
        13:32, 7 ное 2017
        Карадимов си чопли носа , а другия Краси да не говорим къде.....това ли им е селската култура мадам. Баронеса ли си метреса ли си ,но града, а и ние знаем те и Теб що за стока си и за колко се продаваш.
    • 13
      Ге
      Гери
      19 -11
      14:54, 4 ное 2017
      От отложена, или отменена екскурзия може да се оплаква само човек който никога не е пътувал. Няма туристическа агенция, няма туроператор който да не е отлагал или напълно отменял екскурзии. Който иска гарантирано пътуване да пътува индивидуално. Повечето туроператори предлагат такива пътувания. Само че са доста по-скъпи. Не може хем за жълти стотинки, хем гарантирано, хем луксозно. За да е евтино едно пътуване автобуса трябва да е пълен. В град със замиращи функции като нашия трудно се събират достатъчно хора които искат да пътуват по едно и също време в една и съща посока. За съжаление отложените и отменени пътувания ще стават все повече.
      За парите спор няма. Трябва да се връщат навреме. Интересно какъв е процента хора на които Маги тур е забавила връщането. Ако не е масова практика вероятно има логично обяснение. По-важното е че хората си получават парите. Щото всички сме чували за фирми фантоми дето прибират парите и изчезват.
      • Кл
        Клиент и на двете
        17 -1
        20:05, 4 ное 2017
        Не всички познавам хора които имат да вземат две хиляди лева и се мъчат жетите цяло лято да ги вземат и чуват Утре в Петък в Понеделник и т.н.т. в крайна сметка много хора има които не са си взели парите ,а тя защо започна да ги връща ,защото разбра че нещата този път ще се разкрият.Нищо не трябва да остава ненаказано тя е да затвора Мария ако е в друга по сериозна държава щеше да е в затвора .
      • От
        От Бургас
        21 0
        17:16, 5 ное 2017
        Лично ние 4 човека цели 2 месеца и половина чакахме да ни върнат парите- 2440лв от планирана екскурзия до Париж през юли 2017г., която не можаха да осъществят. А заради тази екскурзия нали сме вложили свой ресурс в планиране, организация на багажите за полета и чувства.... ? Разбрахме в късния следобяд на деня преди полета, /който беше уж в 5.30 сутринта/че всичко пропада и то след като 2-3 дни звъняхме на мобилния на Мария, писахме във Вайбъра и, но тя нагла - няколко денонощия не ни отговаряше! Върна ни парите след още повече звънене и след като и обяснихме от непознат за нея тел номер, че отиваме в Господари на ефира!!!!! Ама че лъжкиня е Мария! Ей хора, ние от Бургас трябваше да тръгваме вече за София и без малко да се изръсим с багажите си на летището в София и тогава да разберем, че принцесата няма група!!!!
    • 14
      Пъ
      пътник
      13 -7
      16:36, 4 ное 2017
      Като не връща парите да пада на колене и да посвири за лихвата а главницата след малко посъветване с бухалката ще върне бързо.
    • 15
      Кр
      КРАСИ
      22 -4
      17:04, 4 ное 2017
      Пътуването с Сърнела е отвратително.Претупват набързо обявени дестинации до Прага например екскурзията бе с 1 час престой в Будапеща и половин час в Белград.
    • 16
      Ка
      Карамфил
      17 -2
      20:09, 5 ное 2017
      Петко от Сърнела когато правеше екскурзии Мария беше на баща Делчо в задния джоб а той събираше ЖЕЛВИ в Златоустово !!! Тези са алчни за пари , за пари са готови да продадат фамилията си - свидетел съм когато Мария и майка и Снежана Радкова обвиниха Наска че им откраднала парите , но това бе театър за пред Христо Колев !!! Но Елит тур транс работи а Делчо квачката СЪБИРА ЖЕЛВИ на Сивата вода а Снежана е в Пазарджик !!! Между другото тази фамилия ме ПРЕЕ=БА с две заплати !!!
      • На
        На НА МАРИЯ И ЖОРО ЕНИЧЕРА
        1 0
        21:12, 4 юли 2022
        Познавам те лично .сега плюеш с всички обаче тоя Делю те извади от балкана и ти показа и Европа и Азия и ти промени историята на живота щот сега вместо автобус щеше да караш керван с мулета на горското пък Георги зет му на Делчо ти даваше всяко лято по една щайга евро за Беларус да караш щот шефа ти нямаше екскурзии с тях яде с тях пи и сега точно ти ли се намери да хвърляш камъни ....срамота е ей язък .....от тебе не го очаквах обаче МАГИ ТУР БЯХА ...СА ...И ЩЕ БЪДАТ ОТНОВО .....Обаче трябваше да се обърне каруцата та да изпада боклука дет се беше натоварил ....А от теб не го очаквах .....А и да ти кажа някой ден като се обърне монетата щот ще се обърне ТИ първи ше потропаш на вратата на МАГИ ТУР .....както само ти можеш да се мазниш (спор няма отдава ти се ).......ай да си помислиш хубаво върху това дето ти казах
    • 17
      Ni
      niko
      10 -6
      20:21, 5 ное 2017
      Що за хора сте вие да пишите такива неща
      тук говорим за Маги тур ,не за Делчо и Дельовица
      Бащата няма нищо общо ,а Сърнела къде са по напред от Маги тур
      не могат никога да ги стигнат
      Сърнела е елитна фирма,която цяла БГ е знае и е с име
      • Па
        Пацо
        9 -5
        13:01, 6 ное 2017
        Нико, Нико. Вероятно ядеш хляб от Сърнела. Дано да ти е сладък. За съжаление Сърнела не е елитна фирма. В Хасково няма елитни туристически фирми. Пътувал съм с всичките. Автобусите им са ми набори, а аз имам десетина години до пенсия. Заради икономии масово не ползват услугите на лицензирани екскурзоводи / С изключение на Маги тур / . Заради бедния пазар в нашия град масово отлагат и отменят пътувания.
        То като се замислиш в България елитните туроператори се броят на пръстите на едната ръка. Айде нека са на двете. Всичко останало е втора ръка, ама то и туристите в по-голямата си част са втора ръка така че за нашите условия ситуацията си е нормална.
    • 18
      Името му е АДОМ, и по принцип елементарното възпитание и политическата коректност/неща, които определено непонятни за вас/ изискват да научите и запомните поне името на човека, с когото сте били толкова дни и да не цитирате с негативно изказване неговата националност! От тук нататък всяка ваша дума е без стойност ...
    • 19
      Ди
      ДИМИТРОВА
      7 -2
      15:29, 6 ное 2017
      Пътувайте със сърнела хасково за да се убедите на ниското качество на предлаганите услуги !
      Напълно споделям мнението на прежде писаните постове за тях ,тъй като съм пътувал с тях !
      Предполагам че тази маги тур хасково е още по зле.
      Осъдително е взети пари да не се връшат или да се връщат с закъснение.
      Бойкот и фалит за долно качествени услуги !
    • 20
      Со
      Соня
      11 -1
      16:36, 6 ное 2017
      Мария от Маги Тур наистина не се държи коректно. Още преди 3-4 години се отказах от тях, явно правилно съм го решила.Ходих на една екскурзия, която беше добре организирана, но още на следващата се оказа некоректна. Най-дразнещото беше , че повишаваше тон и откровено си лъжеше.
    • 21
      Ин
      Интересно
      7 0
      00:06, 8 ное 2017
      Има ли нещо ново по случаят? Мария показа ли се?
    Последни новини