Тръгна подписка за частно гробище в центъра на Смолян

    Подписка на граждани поиска възстановяване на гробищния парк в центъра на Смолян, който е в непосредствена близост до църквата „Свети Висарион Смоленски“.  Идеята е на група граждани и вече е внесена в Общината, за да се задвижи процедурата. Сред мотивите над 30-те души, които са я подписали е, че съществуващото там гробище е запуснато и не се използва от десетилетия. 

    Не са и малко хората, които са готови да закупят семейни парцели там и то на солидни цени, обясниха организаторите. Сегашното състояние на гробищния парк, който не се използва от 30 години, е плачевно, потънало в бурени и храсти. Преди строежа на новата църква част от костите бяха изнесени, а друга и до днес е там, но е невъзможно да се влезе.

    Подписката остана в църквата за около седмица, а хората продължават да питат къде да се подпишат, защото се оказва, че има много желаещи да платят висока цена, за да си осигурят място до храма в центъра на града. В отворено писмо до кмета на Смолян инициаторите пишат, че много хора са готови да платят по-висока цена за вечен дом. Което ще е от полза и за хазната на общината, а гробищният парк ще се почиства и стопанисва. Освен това не е тайна за смолянчани, че местата в сега действащите гробища в Смолян са на изчерпване.

    Оказа се обаче, че идеята се поддържа основно от хора над средна възраст, а младите са против. Особено категорични са младите майки, които смятат, че не е добре докато децата си играят на площада, там да се случват погребения и поклонения. 

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини