10 °C

Почетоха Св.Мина с литургия в параклис край Димитровград

Свети Мина почетоха днес миряни в параклиса, намиращ се в местността "Дурхана" край Димитровград. На 11 ноември православната църква тачи името на известния чудотворец, който е покровител на сираците и бездомните.  В параклиса, носещ неговото име Архиерейски наместник Георги Тодев отслужи тържествена литургия. Приготвени бяха 3 казана курбан, който бе раздаден на вярващите.

Св.Мина се счита за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.


Още по темата

Хороскоп за 22.11.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини