27 °C

Почетоха Св.Мина с литургия в параклис край Димитровград

Свети Мина почетоха днес миряни в параклиса, намиращ се в местността "Дурхана" край Димитровград. На 11 ноември православната църква тачи името на известния чудотворец, който е покровител на сираците и бездомните.  В параклиса, носещ неговото име Архиерейски наместник Георги Тодев отслужи тържествена литургия. Приготвени бяха 3 казана курбан, който бе раздаден на вярващите.

Св.Мина се счита за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.


Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини