Никола Чанев: Европредседателството е шанс да бъдем обединени!

Европредседседателството на България е шанс да се покажем обединени, да преодолеем противопоставянето и да дадем положителен пример на Обединена  Европа, която е  раздирана от конфликти, каза областният управител Никола Чанев на форум в Момчилград, посветен на 10-та годишнина от приемането на страната ни в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Събитието се проведе в залата на читалището в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС – 2017 в присъствието на представители на местната власт, държавните институции, контролните органи, бизнеса и др. Гост на форума бе председателят на Общинския съвет в Момчилград Юмер Юсеин.  Тематичният фокус на срещата бе Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, който регламентира правата и задълженията на българите, работещи в чужбина. Проявата бе реализирана в партньорство с областната дирекция „Инспекция по труда“, която провежда Седмица на отворените врати по случай 110 години от създаването на инспекцията в България.
Областният управител изнесе презентация за предизвикателствата и ползите от еврочленството, акцентирайки върху свободното движение на хора и капитали и достъпа на българските граждани до пазара на труда в страните от ЕС. „През последните 10 години получихме много придобивки, които приемаме за даденост, но те не биха били възможни без присъединяването ни към общността. Безработицата е едва 6,9 процента, а икономическия ръст за последната година е 4 на сто. Община Момчилград е пряко засегната от т.нар. трудова миграция, затова нейните жители, които пребивават в ЕС с цел заетост е добре да знаят какви са правата им и да не допускат злоупотреба с тях, посочи Чанев. „Много жители на областта работят в държави от ЕС, но нерядко правото им на трудова защита се заобикаля от работодателите. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност има за цел да въведе съответните регламенти и да синхронизира правилата за наемане на работна ръка, посочи Ангелина Бабунска, директор на Инспекцията по труда. Христо Чирпанлиев, експерт в Инспекцията, запозна присъстващите с разрешителните режими, механизмите за наемане на работници в страните от ЕС и на чужденци у нас, нивата на заплащане, механизмите за контрол и др.

По време на форума във фоайето на читалището бе експонирана фото - изложба на културно-исторически забележителности от Източните Родопи, които са български цивилизационен принос в европейската култура. Част от тях са социализирани благодарение на средствата от европейските фондове.  

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини