Фалшива новина на руското военно министерство разкрита от социалните мрежи

САЩ директно подкрепят терористи от "Ислямска държава" в Сирия. Това обвинение отправи военното министерство на Русия, като го подкрепи със  скрийншот от видеоигра. Според руското министерството кадърът доказа, че  ВВС на САЩ се опитват да възпрепятстват бомбардировките на Русия над сирийския град Абу Камал.

Потребители на социалните мрежи посочиха, че един от фотосите твърде наподобява кадри от видеоиграта за смартфони "Гъншип симюлейтър". Други четири от "снимките" са от видеозаписи, публикувани от иракското министерство на отбраната през юни 2016 г.

Малко по-късно руското министерство свали снимките от социалните мрежи и редактира публикацията си - съкрати думите, че помества "неоспорими потвърждения". После съобщи, че проверява цивилния служител, "погрешно прикачил фотоматериала".

Руското министерство заяви, че става дума за грешка - дали случайна или умишлена, ще се разбере тепърва, пише "Московский комсомолец". 
След реакциите министерството посочи, че отказът на вашингтонското командване да нанася удари по джихадистките колони на 9 ноември е "обективен факт, регистриран в стенограмите от преговорите", и публикува реални снимки от мястото на събитията, добавя вестникът.

Скандалът e тежък психологически удар по руското отбранително ведомство и зачерта години ефикасна дейност в информационното поле, коментира "Взгляд".

Дори хора, симпатизиращи на министерството в Москва, описват станалото с думи, сред които най-спокойната е "срамота". Ведомството още не е намерило сили да коментира ситуацията подробно, констатира онлайн изданието. То призовава руските военни "да си настъпят пагоните" и да изберат "най-разумния изход - да признаят проблема".

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини