Военен преврат в Зимбабве

В среда, 15 ноември, група военни завзе сградата на държавната радиотелевизионна корпорация на Зимбабве в столицата Хараре. Въоръжени войници и бронирани машини заеха центъра на града. Президентът - 93-годишният Робърт Мугабе, и семейството му са арестувани, по данни на News24, те са под домашен арест. 

Очаква се управляващият от 1980 година Мугабе да подаде оставка.

В началото на ноември той уволни вицепрезидента, бивш шеф на разузнаването и тайната полиция Емерсън Мнангагва. Държавните медии съобщиха, че той планирал да завземе властта, като създаде тайна групировка срещу управляващата партия.

След освобождаването му Мугабе възнамерявал да назначи за вицепрезидент съпругата си Грейс Мугабе, по данни на AP. Доскоро Мнангагва бе смятан за вероятен приемник на Мугабе, подкрепян от силовите структури. Според News24, след уволнението му той избягал в Китай. Зимбабве е в силна икономическа зависимост от Китай, отбелязват експерти, на практика е негова колония. Китай предоставя кредити и стоки за масова употреба, получва договори и концесии за полезни изкопаеми и инфраструктурни проекти. От 2015 год. китайският юан е официално платежно средство в Зимбабве.

​В понеделник армията заяви, че е в готовност да се намеси и да прекрати преследването на привържениците на Мнангагва. Управляващата партия обвини командващия на военните сили в измяна. В сряда през нощта военни завзеха държавната радиотелевизионна корпорация. Арестуван е министърът на финансите, един от главните съюзници на Мугабе. Военните блокираха пътя до правителствените сгради, парламента и съда. Те отричат да става дума за държавен преврат. Президентът е в безопасност, тяхната цел била да призоват под отговорност престъпниците около него.

Коментатори считат, че това е краят на почти 40-годишното управление на Мугабе.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини