Община Асеновград е привлякла 24 млн. лв. по програмата за саниране

От началото на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради Община Асеновград е привлякла 24 милиона лева, съобщи кметът на Асеновград Емил Караиванов пред журналисти тази седмица. Към днешна дата на територията на града има регистрирани 89 сдружения на собственици. От тях 81 са подали заявления за кандидатстване по програмата за саниране. Сдруженията, подали документи през 2015 г. - 28 на брой, имат осигурено финансиране, гарантирано със сключените Договори за целево финансиране между Община Асеновград, Областна администрация Пловдив и Българска банка за развитие. 22 от сградите с осигурено финансиране са изцяло завършени и обновени. Последната група от 6 сгради (блокове 3/5, 4/8, 102 и 107 в жк "Запад" и блокове 3 и 6 в жк "Изток") са с избрани изпълнители по всички дейности, включително иинженеринг - проектиране и СМР. Съгласно подписаните договори, изпълнителите в момента изготвят проекти, след одобрението на които ще извършат и строително монтажните работи. Предвид зимния сезон, в който навлизаме, е възможно ремонтните дейности по част от горе посочените сгради да стартират на пролет. Очакванията са до средата на следващата година всички 28 сгради с осигурено финансиране по програмата да бъдат завършени. С това средствата от програма ще надхвърлят 24 милиона лева.

Останалите сдружения, подали документи за кандидатстване през 2016 г. и 2017 г., са на фаза изчакване отпускането на нов финансов ресурс по програмата. Тези сдружения са заведени в Национален публичен регистърна Българска банка за развитие, от който при отпускане на нови средства, по реда на постъпването в регистъра ще се сключват договори за финансиране.

С писмо от месец юли МРРБ даде указания, че поради изчерпан към момента финансов ресурс, временно да се преустанови приема на нови документи по програмата. Бъдещето на програмата все още се обсъжда, като това, което се знае е, че се изчаква да бъдат завършени всички 2020 сгради с осигурено финансиране в цялата страна. Ако след тяхното приключване е останал свободен финансов ресурс, ще се сключват нови договори за целево финансиране с чакащите сдружения. Ако ресурсът е изчерпан, правителството ще решава дали да финансира програмата с нови средства.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини