Статуя на Изида и мраморна глава на сатир подкрепят тезата за богатството на имението край Каснаково

    Изящна статуя на Изида и мраморна глава на сатир са допринасяли за разкоша на богатото имение край Каснаково. Това са част от най-ценните находки, на които са се натъкнали преди около месец археолозите при работата си в зоната на Светилището на Нимфите и Афродита край село Каснаково.

    Находките са много ценни и идват да потвърдят, че човекът, който е притежавал имението е имал изключителни финансови възможности и е бил изключително влиятелен човек в Тракия по времето на Римската епоха, посочи ръководителят на проучванията гл.ас. д-р Веселка Кацарова от Национален археологически институт с музей – БАН.

    Данните бяха изнесени за първи път по време на започналата днес в Хасково конференция, посветена на 90-та годишнина от началото на местната музейна дейност. Първите заключения за новите находки и обобщаваща информация от проучванията край Каснаково през последните 10 години представи в доклад пред конференцията Калина Петкова.

    След реставрацията им находките ще станат част от експозицията на димитровградския музей.

    Утре Конференция продължава с доклади от историци, етнографи и археолози от гостуващите музеи. Гостете ще посетят и Александровската гробница, която е една от перлите в културно-историческите ценности в региона.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини