15 страни в глобален алианс за спиране на въглищата до 2030-а

Най-малко 15 страни са се присъединили към международен алианс за постепенно премахване на въглищата при производството на електроенергия преди 2030 г. Това обявиха делегати на преговорите за климата, които се провеждат под егидата на ООН в германския град Бон, съобщава "Ройтерс".

Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Португалия, Белгия, Швейцария, Нова Зеландия, Етиопия, Чили, Мексико и Маршаловите острови са се присъединили към въпросния алианс.Алиансът има за цел да има 50 члена до следващата среща на върха на ООН за климата през 2018 г., която ще се проведе в полския град Катовице, един от най-замърсените градове в Европа.

Ала някои от най-големите потребители на въглища в света - като Китай, САЩ, Германия и Русия, не са се присъединили към инициативата.

Тя идва само дни, след като представители на американската администрация, заедно с представители на енергийни компании, проведоха странично мероприятие по време на преговорите, за да насърчат "изкопаемите горива и ядрената енергия в смекчаването на последиците от климатичните промени".

Събитието предизвика мирен протест на демонстранти, които са против въглищата, и раздразни мнозина официални представители в Бон, които работят върху правилник за прилагане на Парижкото споразумение за климата, което цели да преустанови зависимостта на световната икономика от изкопаемите горива.Инициативата за този алианс е била подета от Великобритания, Канада и Маршаловите острови, които призоваха другите страни да се присъединят към тях.

Източник, близък до кухнята, е разкрил, че поддръжниците на алианса досега са поне дузина, в допълнение към някои американски щати, канадски провинции и компании.

"Това е укор за (президента) Доналд Тръмп от страна на Великобритания и Канада, две от най-близките съюзнички на Америка, че неговата мания за мръсна енергия няма да се разпространи", изтъква експертът Мохамед Адоу.

След подписването на Парижкото споразумение през 2015 г., което има за цел да преустанови зависимостта на света от изкопаеми горива, няколко страни създадоха национални планове за постепенното премахване на въглищата от техния енергиен микс.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини