Предприети са мерки по безопасността на Чая и общинските язовири

В края на месец октомври със заповед на кмета на община Асеновград Емил Караиванов, съгласно Закона за водите, междуведомствена комисия извърши оглед на река Чая в т.нар. градска регулация. Комисията описа подробно в протокол участъците, които се нуждаят от прочистване от дървесна и храстова растителност. До края на ноември трябва да започнат дейностите по прочистването, така че евентуално повишаване нивото на реката да не създаде проблеми на гражданите и уличната инфраструктура. Тази дейност се извършва с финансиране от общинския бюджет, информираха от местната управа.

Друга комисия, която е под разпореждането на областния управител на Пловдив, има за цел да опише участъците от градската регулация на Чая, където е нужно да се извърши отнемане на наносите от течението. Очаква се областната комисия да излезе с констатации какви мерки е нужно да се предприемат.

Извърши се проверка и на състоянието на общинските язовири. През октомври също със заповед на кмета д-р Караиванов бе извършена проверка от оторизирана фирма за техническото състояние и безопасност на всичките 19 водоема на територията на община Асеновград – както на тези, които се стопанисват от Общината, така и на тези, които са отдадени на концесия или под наем. След извършване на проверката, бяха изпратени писма на язовирните наематели и концесионери, в които е описано какви оперативни мерки трябва да вземат за безопасното им стопанисване.

Предписания има и за петте язовира, които Общината стопанисва директно – мерки за почистване от дървесна и храстова растителност, за подмяна на амортизирани спускателни кранове и преглед на язовирните откоси. За два от язовирите вече има подписани договори с фирми, които в трябва да отстранят нередностите- това са „Елока” и „Пеева нива” край Новаково. По данни от общинската проверка от преди дни, там работата е приключила.

Очаква се в близките дни за язовирите край селата Тополово и Червен да се сключат договори за обезопасителни дейности, с което да се изпълнят всички предписания на фирмата оператор на язовирни стени. За язовира край село Нови извор фирмата е категорична в предписанието си, че неговото извеждане от експлоатация е наложително, но не поради опасност, а заради липса на икономически и други ползи от поддържането му, тъй като той не се ползва за напояване, няма и риборазвъждане. Предстои да започне съответната процедура.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини