400 хоротропци на фестивала "Перпера" в Кърджали

Близо 400 танцьори от шест области на страната се включиха във фестивала "Перепера" в Кърджали. Гостуваха хоротропци от 17 любителските клубове по танци.

Освен от Кърджали, Крумовград, Кирково и Бенковски, участваха танцьори от Смолянско, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Хасково и Своге.

Организатори са Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, Тракийско младежко дружество, Народно читалище „Тракия-2009” и Танцов клуб „Хоротропци” с активното съдействие на община Кърджали.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския танцов фолклор, да се съберат любители на българското хоро от близо и далеч без ограничение във възрастта”, споделиха инициаторите.

"Първите две години  фестивалът беше под надслов „Хоротропци и приятели”. От 2016 г. той носи името „Перпера” - име, свързано с историята на региона, идващо от златната монета, сечена по времето на най-великия между владетелите на Второто българско царство Иван Асен II. Изображението върху монетата показва интронизация - владетелят поема меч в ножница от небесния покровител на династията Свети Димитър, който полага короната на главата на царя”, обясни Яни Янев, председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” Кърджали.

По време на фестивала – надиграване „Перпера” в Кърджали бяха показани танци от всички фолклорни области на България. Голямата част от участниците бяха клубове от Родопите.От Кърджали  „Хоротропци ТРАКИЯ”, клуб „Първи на хорото” при Дома на културата в Кърджали  и „Пъстро хоро”, от Крумовград „Жарава“, „Рипни Калинке“ от село Борие, община Рудозем, клуб от село Бенковски и Тракийско дружество Кирково.

Гостуваха също Школа „Голем мерак” от град Своге, клуб „Хоп и Троп” от Бургас”,„Хорце” от Стара Загора, танцов състав „Мъниста” от село Чепинци, Смолянско,„Фъртуните на Мишо” от Хасково , „Шарени гайди” от Пловдив, „Балканци” Стара Загора.

Участниците се представиха отлично като демонстрираха добри умения при най-сложните стъпки на шопски, тракийски, пирински, северняшки танци. Заедно с най-популярните хора - Право тракийско, Петрунините, Еленово,  любителите танцьори показа, че добре се справят и с Криво садовско, Дунавско и Ганкино.

С много аплодисменти публиката изпрати изпълненията на „Трите пъти”, Джангурица, Дзуп-Дзуп, Чичовото,  Сворнато, Ръка, Копаница и Каракачанско, които според хореографи, са  трудни и за професионалисти – танцьори.За отличното представяне участниците в Четвъртия фестивал – надиграване в Кърджали получиха с грамоти и статуетки с лика на златната монета - перпера, сечена по времето на Второто българско царство.

http://www.kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини