Психологът Весела Недкова към родителите: Общувайте с децата си!

    Какви са особеностите на тинейджърската възраст и как по - лесно да стане общуването между деца и родители - това бе първата тема от организираната в Градска библиотека "Академия за родители". Инициативата е на Народно читалище "Култура 2002", а на нея откликнаха малко заинтересовани родители.

    В изложнението си психологът Весела Недкова подчерта физическите и психологически промени, които настъпват у децата във възрастта 11 - 18 години и дилемите, пред които те са поставени. "За да намират себе си децата се отдалечават от близките си и стават затворени. Понякога до такава степен, че родителите имат чуството, че дори не ги обичат. Това е така, но и не съвсем. В тази възраст децата са по-чувствителни към мнението на връстниците си, отколкото към нащите думи", смята психологът.

    Тя допълни, че за да не се прекъсва доверието между родители и подрастващи, трябва да се общува и споделя, но без да се отбягват забранените теми. "Засякайки въпросите за любовта, брака, секса и наркотиците, ние показваме на децата си, че се превръщат в големи хора", категорична бе Недкова. И подчерта, че децата в тази възраст трябва по-малко да се съветват.

    Търпението и любовта е важно в общуването, защото периода на пубертета е достатъчно изпълнен със стрес. "Не карайте тинейджърите на всяка цена да общуват с вас, но в същото време можете да покажете подкрепа с думите: "Можеш да разчиташ на мен!"- посъветва Недкова. Наблегна, че е важно и близките да не се отдалечават в този период на съзряване, като намират време, което да прекарват заедно.

    Как да подходим, ако забележим притеснително поведение у младежите - неподходяща компания, закъснения, цигари, алкохол или дрога бе друга от темите на срещата. Тук Недкова подчерта, че е важно какво поведение у децата родителите ще награждават и какво ще порицават. Ограничението е вид наказание, но близките са тези, които предлагат алтернативно поведение, подчерта психологът. Родителите не просто трябва да забранят излизането с определена компания, а да предложат алтернативна такава.

    Практически занимания, за това умеят ли родителите да слушат и как да подходят при разговор с подрастващите, бе друга от инициативите по време на срещата. Следващата сбирка от "Академия за родители" ще бъде на тема "Урок по етикет"  - културното възпитание на децата и поведението им в социална среда".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      Заинтересована
      0 0
      10:10, 21 ное 2017
      Бихте ли дали повече информация за времето и мястото на тези срещи? За да има повече посетители ...
    Последни новини