Децата на Първомай влязоха в храма на Въведение Богородично

Учителите от Детска градина Марица – Първомай спазиха възстановената традиция на Въведение Богородично да заведат малчуганите в храма. Там те бяха посрещнати от свещениците Георги и Станимир. Отец Станимир им разказа за Въведение Богородично, а с песни и стихчета децата засвидетелстваха съпричастността си към християнската религия.

Мястото на този празник е тук – в църквата, сподели отец Станимир. Той припомни, че този празник се чества като Ден на християнското семейство и младеж само в нашата родина България. “Всички християни сме едно семейство – каза той, а нашите родители са Господ и Богородица. Нека вашите родители бдят над вас така както те бдят над всички нас за благоденствие, нека да ви учат на най- важните християнски ценности – вярата, надеждата и любовта.

Двамата свещеници раздадоха лакомства на децата, за да ги поощрят за празничната програма, подготвена от учителките им Валентина Йорданова и Елена Тенева. Музикалната преподавателка Теневасподели, че подготовката за този празник не се различава много от другите, но децата вътршно усещат, че песните са с по-друга емоция, по-лирични, по-различни от другите.

Традицията от преди много години се завръща и все повече християнчета влизат на Въведение Богородично в църквата. По време на османското владичество на този ден учителите водели учениците в храма, а майки и баби – по- малките деца. През годините на социализма, докато религията се считаше за реакционна догма, този ритуал беше забранен. Християнството почита деня, в който малката Мария е въведена в храма в Йерусалим от родителите си Йоаким и Анна едва тригодишна. Тя е обречена на Бога още преди да се роди. В България по този случай се чества и Денят на християнското семейство, както и Деня на православната християнска младеж. Акцентът на този ден е родителите и учителите да си припомнят, че трябва да възпитават децата във вяра и християнски ценности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ам
    Амин
    3 -5
    07:50, 22 ное 2017
    Прекрасна инициатива на госпожите от детската градина. Останалите учители също трябва да последват примера им и да водят децата в Храма. Така те ще опознаят Бога, а Бог ще им отвърне на молитвите с любов.

    Божествената литургия
    „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие“ (Лука 18:16)
  • 2
    Уж
    Ужас
    6 -3
    08:04, 22 ное 2017
    Гугъл: "Да преподаваш религия на първолаци е престъпно".
    Интересна статия.
    • 12
      123
      2 -5
      19:41, 22 ное 2017
      Още имало болни мозъци като "Ужас".А какво искате да им се преподава? Може би Маркс и Енгелс, или Основи на комунизма ? Кое е престъпление : вярата в Бог ? Или че Той ще научи децата от малки на добродетели и морал ? Защото църквите бяха превърнати в обори, и на хората се забраняваше да ги посещават,затова сме в това състояние като народ и държава.Наистина прекрасна инициатива.
  • 3
    ИД
    И днес
    2 0
    06:59, 23 ное 2017
    И днес ли никой не усеща "обгазяването" на града, както и вчера?! Невероятна смрад в момента се стеле над целия град. Непоносимата и зловредна миризма я дишат и управляващи, и управлявани.
  • 4
    12
    123
    1 0
    16:00, 23 ное 2017
    "Децата престават да са деца заради злите си учители, които им забраняват достъпа до Мен и ги учат на старческата мъдрост на света. А Аз не преставам да съм дете, защото се храня с вечно младата мъдрост на небето… Казвам ви, царството Ми е царство на децата”
Последни новини