Зачестилите земетресения са заради забавяне въртенето на Земята

Зачестилите силни земетресения са свързани със забавянето на въртенето на Земята, сочи изследване на американски учени. То ще бъде представено на годишната конференция на Американското геоложко дружество, съобщава The Guardian.

През 2018 год. денонощието ще намалее средно с милисекунда, но това е достатъчнио, за да предизвика сеизмична активност, особено в гъсто населените тропически райони. Експертите прогнозират през 2018 год. до 20 големи земетресения.

Авторите на изследването са открили връзка между намаляването на честотата на въртенето на планетата от 1900 година насам и мащабните колебания на земната кора - с магнитуд 7 и повече.

Специалистите установили, че по време на забавяне на въртенето на Земята броят на силните трусове се увеличава средно два пъти - от около 15 на 30 сеизмични събития. Геофизиците са определили пет периода със силни земни трусове, всеки от които е продължавал около пет години.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    Аз
    0 0
    22:38, 26 ное 2017
    Ако движението на земята се забавя, то би следвало денонощието да се увеличи средно с милисекунда, вместо да намалее, както пише по-горе?!
Последни новини