Три родопски общини стартират изграждане на суперинсталации за обработка на отпадъци,спират покачването на такса смет

Вчера/20 ноември 2017г/ кметовете на общините Неделино- Боян Кехайов, на Мадан Фахри молайсенов и на Златоград- Мирослав Янчев, подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци.
Процедурата е насочена към общини от регионални сдружения за управление на отпадъците, като водеща в настоящия проект е община Мадан, кандидатстваща в партньорство с общините Златоград и Неделино. Стойността на проекта е малко над 9 млн.лв, от които близо 7 млн.лв. са безвъзмездна помощ, а останалите са съфинансиране.

Ще се извърши изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Общият им капацитет е 4200 т годишно, а съоръженията ще обслужват над 27 500 жители.

С реализация на проектното предложение се гарантира ефективност и устойчиво въздействие на инвестицията в областта на управление на отпадъците. На регионалното депо за отпадъци – Мадан няма изградени инсталации за предварително третиране на битовите отпадъци и инсталация за компостиране. Според наредба от 2013г отчисленията за обезвреждане на отпадъци на регионално депо нарастват и през 2020г ще достигнат 95лв за тон. С реализирането на проекта и изграждане на инсталациите трите общини ще осигурят устойчива система за управление на отпадъците, намаляване количеството им, което пък ще доведе съответно и до спиране на бъдещото покачване на таксите за смет.

Подписаният договор за изпълнение е резултат от тригодишна сериозна подготовка. Но според кмета на Мадан, Проектът е един от най-трудните и тежки за изпълнение. „Още в самото начало имахме колебания и дори мислехме да не кандидатстваме, защото наистина пътят на реализацията изисква неимоверни усилия, особено за нашата общината като водеща в сдружението. Въпреки трудностите поехме този огромен ангажимент единствено в името на хората и фирмите, за да не бъдат обременявани с високи такси за битови отпадъци в бъдеще. А това би било възможно единствено с реализацията на този проект“, добави кметът Молайсенов.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини