Предлагат наредба за подпомагане лечението на деца от община Димитровград

Групата на „Да за Димитровград“ в Общинския съвет е внесла проект за наредба за условията и реда за финансово подпомагане за лечение на деца, живеещи на територията на Общината. От коалицията се мотивират, че с нея се дава шанс на деца в нужда, които са поставени в трудни живейски ситуации.

Според председателя на "Да за Димитровград" Стефан Димитров, в България болните, които не могат да си позволят скъпоструващи лечения и операции разчитат на милостта на дарители.Той смята, че отчитайки ползата от дарителските кампании, държавата и органите за местно самоуправление постепенно абдикират от задълженията си да изграждат работещи политики за подпомагане лечението на деца. Димитров припомни, че и в момента в града вървят кампании за набирането на средства за лечението на две момичета с тежки диагнози.

"Тези деца са наши, на Димитровград, и имат нужда от нашата подкрепа. Ние сме „Община – приятел на детето“. Надяваме се не само на здравите. За да съхраним тези два човешки живота, а и редица други, ние също трябва да помогнем. Длъжни да го направим. Наясно сме, че бюджетът на една община никога не е достатъчен, за реализирането на всички добри намерения. Но ние от коалиция „Да за Димитровград“ смятаме, че средствата трябва да се разпределят приоритетно. А един човешки живот е приоритет пред всичко останало", категоричен бе Димитров.

Той коментира още, че приемането на една такава наредба е не само морален ангажимент на общинския съвет, но е и в съответствие с определени текстове от конвенцията за правата на детето, именно: „...дете с умствени или физически недостатъци трябва да води пълноценен и достоен живот в условия, които осигуряват достойнството му, поощряват самостоятелността и улесняват активното му участие в обществото.“ и в изпълнение на това то има право на ефективен достъп до здравни грижи, рехабилитация и др., позволяващ му най-пълната възможна социална интеграция и индивидуално развитие.

Предложението на съветническа група „Да за Димитровград“ е необходимите средства да бъдат отпуснати от бюджета на Община Димитровград. От помощта ще могат да се възползват деца и младежи до 18 г., които имат нужда от скъпоструващи лечения или операции в страната или извън нея. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини