Звездни снимки по каталога на Месие подреждат в Младежкия дом

Звездни снимки и тематични лекции ще подчертаят две годишни събития в инициативата на Астрономическата обсерватория в Хасково през тази седмица.

На 30 ноември, четвъртък, от 17,30 ч. в Младежки център възпитаниците на Йоанна Кокотанекова ще подредят фотографии на обекти от Каталога на Месие. Снимките на галактики, звездни купове и мъглявини са правени през последните 2-3 години от бивши и настоящи членове на Астрономическата обсерватория. Повечето от тях ще бъдат показани за първи път пред публика, посочи Кокотанекова. Фотографската инициатива е посветена на 200-годишнината от смъртта на френския астроном - Шарл Месие. Каталогът му, който представлява съставна част на астрономически обекти от дълбокия космос, е съставен и публикуван от французина през 18 век. И до днес обаче е широко използван от любителите-астрономи при определяне на наблюдаваните от тях обекти.

Веднага след откриването на изложбата, в голямата зала на Младежкия център ръководителят на Катедра "Астрономия" при Физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" - доц. Евгени Овчаров ще разкаже за пътя на българската астрономия през последния век. Лекцията му, която е предназначена за всички, които се интересуват от науката и космическото тайнство, е по повод 120 години астрономия в България. Докторантът по астрофизика - Милен Минев ще представи последните разработки при свръхтелескопите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ер
    еро
    0 0
    01:28, 28 ное 2017
    снимката архив от преди десет години ли е ?
Последни новини