Анкетираха 630 млади хора от Димитровград по темата СПИН

    630 младежи от 13 до 20 години са били анкетирани по темата за болестта на ХХ век -СПИН. 100 от тях учат в шест от димитровградските училища - ОУ“Ал. Константинов“, ОУ “П. Славейков“, ПЕГ “Д-р Иван Богоров“, СУ“Л. Каравелов“, ПГ “Проф. д-р Ас. Златаров“ и ПМГ“Ив. Вазов".

    Инциативата е на Общинския ученически парламент към Детски и младежки център и е по повод 1 декември - Световен ден за борба с коварното заболяване. Целта е била да се установи какво знаят подрастващите и младите хора за спецификата на болестта, да се установи откъде получават информация за вируса на СПИН и доколко знаят как да се предпазят от него.

    Данните показват, че 37% от анкетираните мислят, че от СПИН се повръща и припада. От всички участвали, 79 %  са заявили, че са имали полов контакт, като от тях 60 % правят секс с презерватив.

    10% от анкетираните са на мнение, че взимайки противозачатъчни правят безопасен секс. 52% от включилите се в анкета смятат, че са достатъчно информирани по въпросите на болеста. Младежите смятат, че темата за болестта може да се коментира първо с родителите - 41% и с приятелите -30%. Именно към тях те биха се обърнали първо за помощ, сочи проучването. Пак според него, 29% от участниците в анкетата са си правили тест за СПИН. 24% от запитаните пък не знаят кога е международния ден за борба срещу СПИН.

    На 1 декември от 17:00 часа  Детски и младежки център отново организират направата на  светеща панделка от свещи пред сградата на библиотеката. Заедно със светещия символ на борбата срещу заболяването, младите хора ще могат да обменят полезна информация за това как да се предпазят от СПИН и да дискутират въпроси, които ги интересуват.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини