Златоград ще търси нов източник на вода за града и пари за пречиствателна станция

    На извънредна сесия днес, обществеността на Златоград, заедно със специалисти и представители на местната власт, обсъдиха проблема със замърсяването на река Върбица, която захранва града с вода. Всички предложения и коментари по проблема са оформени в специално предложение, което ще бъде подложено на гласуване и приемане на редовна сесия на общинския съвет още днес след обяд.

    На общественото обсъждане стана ясно, че последните взети проби от водоизточниците на града не показват замърсяване, нито сериозни отклонения от нормите за тежките метали във водата, проблем обаче остава мътния цвят на реката, която се змърсява от хвостохранилище“Ерма река“ край града.

    Проблемът с хвостохранилището не е в съоръжението, а в самораслия папур, който задържа фините частици от хвоста, обясни един от изпълнителните директори на „Горубсо“, инж.Евгени Михайлов, който присъства на дискусията. При обилни дъждове водата минава над преливниците и отмива частиците в реката. Самото съоръжение е безопасно, твърди инж.Михайлов и добавя, че стената е надградена с 3 метра миналата година.

    Промяната в цвета на река Върбица обаче става всеки път при обилни валежи, всеки път се вземат се проби и се пращат за изследване.

    Единственото радикално решение ще бъде да се направят проувания за алтернативни източници, за да не се ползва реката и да се построи пречиствателна станция, защото хвостохранилището е свързано с рудодобива в региона и не може да се затвори.

    Така на днешната сесия ще се гласува решението за прединвестиционно проучване за нови водоизточници, които да захранват Златоград.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини