В ПМГ "Иван Вазов" гостува "Писател назаем"

    В ролята на преподавател в ПМГ "Иван Вазов" влезна днес поетесата от Стара Загора Мария Донева. Тя гостува на единадесетокласници в рамките на инициативата "Писател назаем". Идеята е в часа по литература при младите хора да влезне съвременен български автор.

    "Целта е да се предизвика по-голям интерес към литературата. Децата се вълнуват, техният интерес е провокиран, те обичат поезията и вече споделят стихове на Мария Донева и в социалните мрежи", разказа преподавателят по литература Катя Атанасова, която е в основата на реализираното днес начинание.

    По темата "Да заобичаш книга" сподели свои мисли Мария Донева. Пред вазовци тя разказа, че освен поет е и писател. Тази вечер в Стара Загора е премиерата на 14-ата й книга и първата такава с разкази. Заглавието й е  "Как спрях да крада".

    Според Донева, инициативата да се гостува в часовете по литература е много хубава. По този начин се излиза от рамките на задължителното образование. Поетесата смята, че в училище времето на учениците да се насладят на книгите не е достатъчно, защото винаги се бърза. 

    "Вие не трябва да четете или да обичате книги, защото така трябва. Когато обичате, не трябва да е на сила, същото е и с книгите", сподели гостуващата поетеса. Разказа, че е била за кратко учител, но любовта й към литературата надделяла. Според нея, мъчително и унизително е децата да бъдат принуждаващи да избират литературата, ако това не ги привлича. В рамките на инициативата "Писател назаем" Мария Донева е гостувала и на ученици в Бургас, Етрополе и Челопеч.

    Видео по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини