Казусът с „царските имоти“ може да бъде решен със специален закон

Изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия по казуса с "царските имоти", защото висящите дела са от компетентността на независимата съдебна власт, както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-то Народно събрание (НС).

С него се спират разпоредителните сделки с възстановените имоти. Действието на този мораториум се простира до приемането на специален закон, който е от компетенцията на законодателната власт.

Това е заключението на работната група към Министерството на правосъдието, съобщено от ресорния министър Цецка Цачева по повод писмо на Симеон Сакскобургготски. Писмото е от октомври. То е отправено до Народното събрание, до премиера и до омбудсмана с предложение да се потърси отговор на проблемите, свързани с уреждане на т.нар. "царска реституция".По темата, за която се разшумя след посещението на официална делегация в Саудитска Арабия, в чийто състав бе включен и Симеон Сакскобругготски, в Министерство на правосъдието бе даден специален брифинг от министър Цецка Цачева.

Становището гласи следното: "Правните последици от обявяването на противоконституционност на закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения."

Цачева припомни и фактите по казуса през годините, а именно: Решение на Конституционния съд, който през 1998 г. обявява за противоконституционен закона, с който през 1947 г. са национализирани имотите. След това започва отписване на имотите като общинска или държавна собственост.

По време на 40-то народно събрание работна група е имала за задача да изследва имотите и е внесен законопроект за спиране на сделките с имотите, но фактически действия не са извършени.

Едва 41-то народно събрание приема мораториум за спиране на разпоредителните сделки с възстановените до момента имоти на наследниците на Фердинанд и Борис III и спирането се налага до приемането на специален закон.

След декември 2009 г. са заведени дела от страна на държавата, като част от тях са в полза на държавата. Има три жалби в Страсбург от наследниците на Борис III, за които до този момент няма информация в Министерство на правосъдието по хода им.

Изпълнителната власт не може да се ангажира, защото трябва нарочен закон за уреждането им, още веднъж подчерта Цачева.

Единственото ново по казуса са заведените дела в Страсбург, стана ясно още от думите на правосъдния министър.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че делата за имотите продължават, като делото за "Врана" продължава на 8 май заради факта, че има починал наследник Борис III и се конституира нов ответник. Основните молби не се оттеглят, стана ясно на брифинга. Искано е само временно прекратяване на едно от делата до произнасяне на становището на работната група. Това искане е без последици, защото поради починала страна се е наложило отлагането му.

След като работната група излезе с това становище искането от страна на министър Нанков ще бъде оттеглено, уточни Цачева. И исковата молба, и процесуалните действия и решения на по-долна инстанция са в сила.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    възмотен
    2 0
    14:48, 4 дек 2017
    Продажници ни управляват ....
Последни новини