400 деца в Хасково са с увреждания, поздравиха ги с концерт

Изображение 1 от 6

    Международният ден на хората с увреждания беше отбелязан с поздравителен концерт в театър „Иван Димов“ в Хасково. На сцената се изявиха представители на клубовете за хората с увреждания в Хасково, Духовият оркестър, Народеният оркестър и децата от 22-ра детска градина „Звънче“.

    Кметът на Хасково Добри Беливанов поздрави присъстващите на концерта. „В ден като днешния си даваме сметка, колко повече усилия трябва да положат хората с увреждания за да успеят. Затова Ви пожелавам здраве и сили винаги да преодолявате препятствията пред себе си.“, заяви градоначалникът. Кметът изказа и благодарност към хората, които се грижат за деца и възрастни с увредания за безграчинчата отдаденост и професионализъм, които проявяват.

    В Хасково има около 400 деца с увреждания. В общината работят два центъра за настаняване от семеен тип, в които се полагат грижи за 28 деца. 60 деца и младежи с умствени и физически увреждани посещават дневния център „Марина“. 30 души със сетивни увреждания са настанени в специализирания дом, а над 60 деца на възраст до 7 години с увреждания получават адекватна помощ в Общностния център.

    Зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова също поздрави участниците и гостите на концерта. „Когато преди 25 години 3 декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания, целта е била политиците и институциите да се мотивират да предприемат по-ефективни действия, с които да гарантират достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, до образование, до общия пазар на труда, до информация и до вземане на политически решения. Накратко казано - интеграция на всеки, чиито възможности са ограничени по здравословни причини“, заяви от сцената на драматичния театър д-р Здравкова. Тя допълни, че с всяка изминала година нашата среда се променя в посока достъпност за хората с увреждания. По думите й днес институциите и обществото са все по-готови да работят и да обслужват хората с увреждания.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини