ДАНС рови в 28 едри сделки. Преглед на печата

"24 часа"

ДАНС рови в 28 едри сделки

28 приватизационни сделки е изпратила ДАНС на прокуратурата за проверка заедно с доклад с основните проблеми по раздържавяването. Две прокуратури обаче отговорили, че дела не може да се образуват поради изтекла давност.

Информацията за доклада съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред членовете на правната комисия в парламента в сряда. Той бе поканен на диалог от народните представители. Законът изисква той да разговаря с комисията през 3 месеца.

"Труд"

Ушите на властта работят правилно

Приемането от депутатите на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) се оказа поредният повод за многочасови разправии между опозиция и управляващи. В крайна сметка стана ясно, че ушите на властта работят правилно. Документът с данни за 2016 година бе определен като първа точка от пленарното заседание в сряда.

"Стандарт"

Сменят печки на въглища с екогориво с европари

Кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски средства, за да подменят в някои квартали печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Тази мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна програма "Околна среда", в оста за подобряване на качеството на въздуха. Припомняме, че заради мръсния въздух в страната Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България.

"Монитор"

20 хил. коли се движат със сбъркани документи

Близо 20 хил. автомобила у нас се движат със сбъркани при регистрацията документи. Най-често това са грешни данни за вида на използваното гориво. Ако автомобилът например е бензинов, в талона му е записан дизелов мотор, показа проверка на "Монитор". Грешките са основно технически, допуснати при въвеждането от служителите на "Пътна полиция" през годините.

"Сега"

Банско предизвика разрив в кабинета

Тайно и без обществено обсъждане двамата вицепремиери на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се опитаха да прокарат разширение на ски зоната в Банско в полза на концесионера "Юлен". Това предизвика остър спор между коалиционните партньори, докато отговорният министър за решението - Нено Димов, тактически отсъстваше от заседанието. След като еколозите обвиниха кабинета, че прави "огромен подарък" на "Юлен" и пред МС се събра група граждани на протест, Борисов нареди въпросът да се отложи с една седмица или повече, за да се публикуват открито всички материали по решението, да се поканят отново екоорганизациите, а Нено Димов да се яви пред колегите си и да защити предложението, става ясно от разпространена стенограма от заседанието.

"Дума"

Правителството вдигна линията на бедност само със 7 лв.

Линията на бедност в България през 2018 г. ще е 321 лева, реши вчера правителството на редовното си заседание. Сумата е едва със 7 лева по-висока в сравнение с т.г. Размерът й е определен съгласно методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява на базата на данни от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети в Република България', което се провежда ежегодно от Националния статистически институт. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

"Капитал дейли"

"Язаки" отвори трети завод в България

Общо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на "Язаки България" в Димитровград, който вече работи. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz.

Досега в новото производство са наети 800 работници и служители, като плановете са броят им да продължи да расте. Колко бързо ще стане това ще зависи от поръчките от автомобилните производители, за които работи компанията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини