Бюджетът за отбрана да нарастне до 2% от БВП предлага правителството

Поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП на страната заложи правителството в новата Стратегия за национална сигурност. Документът ще бъде предложен за прием на Народното събрание. В предложението е отчетена необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация.

В документа се предлага включването на нови политики, като кибер сигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

От стратегическо значение е определянето като основен приоритет и изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз.

Актуализираната стратегия ще даде възможност за подобряване на механизма за планиране и изпълнение на политиките за национална сигурност, включително чрез по-ефективно използване на потенциала от членството на България в НАТО и в Европейския съюз, е становището на министрите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини