Робот банкер спечели 11 500 клиенти за половин година

Едва за половин година датската банка Danske Bank успя да привлече 11 500 нови клиента с един хитър ход - като назначи робот, който предоставя съвети за инвестиране. Най-голямата финансова институция в скандинавската държава сега се надява да разшири проекта, пише Bloomberg.

Роботът се казва Джуно, като негова цел са малките фирми и конкретно такива с търговска дейност, които се колебаят какво да правят с натрупаните от тях спестявания.

В Дания от години депозитите не са опция, тъй като лихвите по тях са негативни и са на това ниво от 2012 година насам или иначе казано от най-дълго време в света. Това е и причината финансовите институции да търсят възможност за привличането на клиенти, като им предлагат други опции за спестяване и инвестиции.

Намирането на такива варианти е специалността на Джуно. При първата си среща с нов клиент роботът пита колко той иска да инвестира, като лимитът е 1 милион крони или около 160 хиляди долара на човек. След това трябва да се избере категорията риск на вложението.

Следват въпроси за предпочитания времеви хоризонт на инвестицията, както и за доходите, разходите, активите и пасивите на клиента. 10 минути по-късно Джуно е готов със своите предложения и препоръки с петте най-подходящи фонда за инвестиране, подбрани чрез алгоритъм в съответствие с желанията и характеристиките на клиента.

От Danske Bank посочват, че идеята е хората да бъдат по-свободни при избора къде да насочат своите вложения.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини