НАП проверява съдия от ВКС. Преглед на печата

"Монитор":

НАП проверява съдия от ВКС

НАП проверява съдия от Върховния касационен съд (ВКС) заради разминаване по декларация от Сметната палата. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане по време на парламентарния контрол.

Горанов не уточни името на съдията. Проверка в сайта на Сметната палата обаче показва, че единственият магистрат от цялата съдебна власт, посочен като неизряден при подаването на декларациите тази година е не друг, а шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов. Както вече Агенция "Монитор" писа, Панов отказа да изпълни законовото си задължение да подаде декларация пред държавните одитори като действащ член на ВСС. В резултат на това бе даден за проверка, която явно вече е стартирала.

Вето. 

"Сега":

Президентът наложи вето на мораториума за нови лекарства

Държавният глава наложи вето на част от текстовете на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

Така парлментът ще трябва да обсъди наново приетия мораториум върху финансирането на терапии на хора с редки и онкологични заболявания.

"Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. 

Корупция. 

"24 Часа":

Законът срещу корупцията готов, приемат го другата седмица

Бъдещият мегаорган, който ще отговаря за борбата с корупцията във властта, ще има и разследващи функции - нещо, за което настояваха от БСП. Идната седмица Народното събрание ще гласува на второ четене антикорупционния закон, който бе приет на първо в края на октомври. Това каза пред "24 часа" председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Биткойни. 

"Сега":

Прокуратурата и МВР отричат да са иззели над 200 хил. биткойна

Прокуратурата и МВР не са иззели биткойни. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Според информация на "Бивол" криптовалутата е била иззета при операция през май. Става дума за 213 519 биткойна. За операцията съобщава на сайта си и Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа SELEC, както и сайтът coindesk. com.

На 19 май от спецпрокуратурата съобщиха, че заедно с ГДБОП провеждат мащабна операция срещу престъпна група с участието на хакери, които създали "зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция Митници осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи". Според съобщението на SELEC при операцията са намерени и иззети витруални портфейли с криптовалутата, които са били на основните заподозрени.

От българските власти обаче отричат да са изземали биткойни. 

Председателство. 

"Монитор":

Естонският правосъден министър предаде на Цачева председателството

Министърът на правосъдието на Естония Урмас Рейнсалу предаде на своя български колега Цецка Цачева чукчето на Председателството на Съвета ПВР -Правосъдие - символ на приемствеността между държавите-членки. Това стана преди минути в Брюксел по време на последното редовно заседание на Съвет по "Правосъдие и вътрешни работи" в рамките на Естонското председателство. За първи път страната ни ще бъде Председател на Съвета на ЕС от януари 2018 година, в продължение на 6 месеца.

Естонският правосъден министър подари на министър Цачева чадър с пожелание да я пази от вътрешнополитически бури, "защото най-важен е мирът у дома". Българският правосъден министър заяви, че заедно с партньорите ни от Триото Председателства - Естония, България и Австрия, ще продължим в дух на приемственост и последователност политиките на Европейския съюз в област Правосъдие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини