Частните съдебни изпълнители искат глобите на КАТ. Преглед на печата

Вестниците продължават да следят скандала с подслушванията.

"Петима души са били подслушвани неправомерно, от които четирима магистрати. Това заяви пред БНР директорът на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Бойко Рашков. Той допълни, че има и нерегламентирано подслушвани политици. По думите му заседанието в парламента през седмицата, на което той разкри, че се прави опит да се пречи на работата на службата, която ръководи, е трябвало да бъде закрито. Тогава е щял да може да цитира имена на подслушвани неправомерно хора и главният прокурор Сотир Цацаров е нямало да може да отрече това. Рашков каза още, че през лятото се е опитал да се срещне с премиера Бойко Борисов, но така и не е успял. Според него с неговата намеса е имало шанс да не се стига до такава публичност на скандала. Сега отново щял да се опита да се види с министър-председателя. Подготвил е и декларации до Народното събрание и най-вероятно щял да се обърне и към президента Румен Радев. Директорът на бюрото добави, че служителите му са затруднени в работата си, защото нямат право да се запознаят с резултата от използваните СРС. Те били поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите, които можели да се запознаят с тях. Той уточни, че това се дължи на заповед на Цацаров, с която се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства. На база на тази заповед ДАНС също им отказва достъп в три случая. Рашков смята, че проблемът може да се реши, чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия, която да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания..." - в. "Дневник".

"Взаимните обвинения за злоупотреба в подслушването в България продължава с още сериозни съмнения. Шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков обяви, че главният прокуроро Сотир Цацаров е издал специална заповед, която забранява на членовете на институцията да се запознават с доказателства от прилаганите СРС-та. Пред БНР Рашков заяви, че работещите в контролния орган са "поставени в по-неблагоприятно положение от обвинявамите и подсъдитие", които могат да се запознаят с веществените доказателства по проверките срещу тях. Той уточни, че дори и ДАНС ограничвали достъпа на контролиращите, защото се извинявали със заповедта на главния прокурор. Възможно решение за излизане от ситуацията е да се създаде независима от главния прокурор комисия, обясни Рашков. Тя трябва да изясни, дали не се прикрива престъпна дейност с прилаганите хиляди СРС-та. Бойко Рашков отново повтори, че има нерегламентирано подслушване на политици. И изрази съжаление, че изслушването му в парламента от миналата седмица не е било закрито. Тогава е можел в детайли и с имена посочи злоупотребите. Преди дни и ДАНС, и главният прокурор, и службата за подслушване и следене "ДАТО" отрекоха да се злоупотребява със СРС-тата. А от ГЕРБ обвиниха Рашков в нечист опит за внушения..." - в. "Сега".

Предложението глобите на КАТ да се събират от частни съдебни изпълнители също е сред актуалните теми в понеделник.

"Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) е предложила да събира глобите от пътните нарушители, спрямо които има множество издадени санкции. Това заяви председателят на камарата Георги Дичев на семинар в Сандански. Той обясни, че финансовият министър Владислав Горанов се е съгласил с идеята. За сметка на това от МВР няма отговор и на двете запитвания на съдебните изпълнители през май и август. Дичев обясни, че именно чувството на безнаказаност у шофьорите е причина за многото катастрофи в страната. А тежките пътно транспортни нарушения нерядко са причинени от недисциплинирани шофьори с много нарушения. Предложението пък се е обсъждало от поне десет години при различните управления. "Държавата трябва да почне ефективно да събира наложените глоби. Интересът не е само фискален", призова Дичев. Наскоро партия "Воля" организира кръгла маса, на която се обсъждаше ниската събираемост на глобите, наложени от Пътна полиция. На нея стана известно, че от началото на миналата година до средата на тази те са над 60 млн. лв. "Не е нормално да искаме да съберем пари за някого и той да каже - не искам", коментираха изпълнителите. Шефът на Камарата на ЧСИ обясни, че за това не е нужна законова промяна. А държавата няма да има разходи като разноските по събирането на глобите ще са за длъжника или за съдебния изпълнител. Той допълни, че изпълнителите могат да събират глобите до няколко дни след като изтече срокът за плащането на санкциите. Те са с 3-годишна давност и затова много шофьори не плащат за извършените от тях нарушения, изчаквайки да изтече давността..." - в. "Дневник".

"Частните съдебни изпълнители да помагат при събирането на глобите на КАТ, предлага Камарата им. Тя вече е разпратила писма за това до премиера и министрите на финансиите и вътрешните работи. Целта е не само да има по-висока събираемост на глобите, но и да се дисциплинират шофьорите. "Нашето предложение е най-тежките случаи с рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция", каза председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. От министерство на финансиите вече дали положителен отговор на предложението, чака се становище на МВР. "Пратихме 2 писма до вътрешното министерство - на 30 май и 8 август, но още няма отговор", каза Дичев. Оказва се, че наказанията на много недисциплинирани шофьори, които си мислят, че правилата за тях не важат, реално не са приложени. Това чувство за безнаказаност е голям проблем на обществото и е причина за огромния брой жертви и ранени на пътя. Всеки ден в пресата се изнасят случаи на тежки катастрофи с пияни или дрогирани шофьори", каза Дичев. Според него всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби. Давността за тях е 2 г. Според данни, огласени наскоро, събираемостта на глобите у нас е между 65 и 70 %. Санкциите в по-малък размер се събират по-лесно. Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. Може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането на глобите се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех - за съдебния изпълнител, обясни Дичев. От години ЧСИ събират вземанията на общините и съдилищата. Този модел вече действа успешно в държави като Франция, Холандия, Белгия и др. Идеята не е нова и се обсъжда от 2006-2007 г..." - в. "24 часа".

"Вече половин година от МВР не отговарят на предложението на Камарата на частните съдебни изпълнители те да събират задълженията на шофьорите за глоби и фишове. Това разказа председателят на камарата Георги Дичев. На 30 май от камарата са се обърнали към МВР и финансовото министерство с идеята си да се захванат с най-тежките случаи като размер и брой наказания. От МФ им отговорили положително, но от МВР и досега няма никаква реакция, макар че това е практиката в много европейски страни. Съдебните изпълнители нямат логично обяснение за това поведение още повече, ?че давността за събирането на глобите и две години и това време не стига на НАП, която сега се занимава с това задължение. За да започнат частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират глобите, не трябват нормативни промени. КАТ просто трябва да им възложат случаите. Държавата не плаща авансово за изпълнението. Разноските се покриват от длъжника, ако вземането бъде събрано или остават за ЧСИ, ако не бъде събрано. Дичев оцени последните промени в Гражданския процесуален кодекс като залитане в полза на длъжника. "Промените са част от остра и продължителна кампания срещу ЧСИ, които бяха демонизирани", обобщи Дичев. Все пак, по думите му, сред корекциите има и положителни. От камарата обаче все още не могат да направят прогноза за дълговете, които ще останат несъбрани заради промените в закона. "До камарата писаха много хора, които не могат да си съберат взиманията, включително има много случаи на присъдени обезщетения за катастрофи", обясни Дичев." - в. "Сега".

Вестниците продължават да следят европейските перспективи на България.

"Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,9% през следващите три годни. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2018-2020 г. Това се дължи основно на очакваните положителни ефекти на инвестиционните разходи при реализиране на европроекти върху производството в страната, а оттам и върху частното потребление и инвестиции. В резултат на подобрената икономическа ситуация се очаква частното потребление ще се повиши с 5,9% спрямо базисния сценария за развитие на страната без пари от ЕС, а кумулативният ръст на частните инвестиции ще достигне 20,5% към 2020 г. Съществени негативни тенденции в посока ускоряване на инфлацията в резултат на усвояването на парите от ЕС не се очакват, въпреки че все пак инфлацията ще нарасне с 1,1 процентни пункта спрямо базисния сценарий без фондовете на ЕС. Средствата от Брюксел ще имат подчертано положително влияние върху пазара на труда в страната. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2019 г. заетостта да се увеличи със 7,8% спрямо базисния сценарий, а безработица да падне с 3,6 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите и мерките за създаване на заетост и преквалификация на работната сила), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност, посочват експертите от МФ. Търговското салдо на страната също ще бъде повлияно от планираното усвояване на парите от ЕС, като в средносрочен план ще се наблюдава по-бързо нарастване на вноса (+11,5%) спрямо темпа на нарастване на износа (+0,7%). Това е свързано с по-високия очакван растеж на доходите и нарасналото производство, което е силно зависимо от вноса на суровини. Поради тази причина нетният ефект върху текущата сметка на страната в средносрочен план се очаква да бъде отрицателен (влошаване от -5,7 пр.п. от БВП спрямо базисния сценарий), но в дългосрочен план този отрицателен ефект ще намалява в резултат на подобрените конкурентни позиции на българската икономика." - в. "Стандарт".

"Петър Курумбашев говори за европредседателството, с което България ще влезе във фокуса на Европа. "На второ място, Европа ще бъде тук, а не там. На трето - надявам се ние по-добре да си подредим къщата, тъй като плочките пред НДК трябва да се оправят и без да има председателство и на четвърто - можем да поставим във фокуса важни въпроси за България без да прекаляваме, защото усещам, че има една превъзбуда в момента", допълни Петър Курумбашев. В отговор на въпрос на зрител той съобщи, че заплатата на един евродепутат е 6600 евро. Според него положителните ефекти от приемането на еврото са два - първият е, че лихвите по кредитите би трябвало да паднат с поне 1% и част от нашите банки отиват под надзора на Европейската централна банка, което също е полезно..." - в. "Труд".

В. "Стандарт" съобщава за новото разписание на БДЖ:
"От 10 декември влиза в сила новият график за движение на влаковете на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. Както винаги, в повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение и на практика се получава едно разместване на досега пътуващите влакове.. През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превозът на пътници ще се извършва с общо 583 влака, от които: 18 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (три, от които ще се движат само в работни дни), 143 пътнически влака и 345 крайградски пътнически влака. В сутрешните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат на интервал от 20 минути, а в следобедните часове и вечер на интервал от 40 минути.
За направлението Лакатник-Своге-София в сутрешните часове влаковете ще се движат на интервал от 30 минути, а вечер в обратното направление движението ще се осъществява на всеки 60 минути. В участъка Пловдив-Асеновград ще бъде запазено досега действащото разписание и движение на влаковете на интервал от 60 минути. С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София-Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София. През летния сезон, включително месеците от юни до октомври, се планира да се запази движението на сезонния влак Солун-София-Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин. За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони ще се движат само през лятото, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ. По направлението София-Белград придвижването с директния влак ще се осъществява само в периода от 15.06.2018 г. до 17.09.2018 г. Заради ремонти за участъка Пловдив-Стара Загора са разработени разписания на влаковете по алтернативни маршрути през гара Димитровград."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петър Янчев
    1 -1
    07:39, 11 дек 2017
    Милият сигурно много съжалява ,че е като профпредседател.толкова години ръководи следствието.да посочи едно знаково дело по което да е събрал доказателства издържали в съда
Последни новини