Съжаляваме, но ретроградният Меркурий не е виновен за проблемите ви

Меркурий е ретрограден от 3 до 22 декември. И хората по цял свят обвиняват движението на планетата за напрежението във връзката си и служебните неприятности.

В действителност, ретроградният Меркурий не е толкова необичайно събитие. Планетата е ретроградна 4 пъти в годината. Според сайта на НАСА, когато планетата е ретроградна, тя изглежда така, като че ли се движи назад.

Разбира се, Меркурий не се движи реално назад по орбитата си, но изглежда така, заради позициите на планетата и Земята и движението им около Слънцето.

Земята се движи по-бързо по орбитата си от Марс. Докато Меркурий – най-близката планета до Слънцето, успее да навакса изоставането си, изглежда така все едно се движи назад.

Според Мишел Никълс, директор на планетариума Адлер в Чикаго, ретроградния Меркурий не оказва абсолютно никакво влияние върху хората.

“Другите планети в Слънчевата система не влияят по никакъв начин на Земята. Всички са твърде отдалечени. Ако задържите книга с ръка, гравитационният ефект на книгата ще бъде по-голям от този на Меркурий”, казва тя.

Според ученият вниманието ни е изострено, само защото знаем, че Меркурий е ретрограден. Караниците с партньора ви нямат връзка с движението на планетите в Слънчевата система.

Шели Акерман от Международното дружество за астрологични изследвания обаче не смята така. Според нея Меркурий е „комуникационна планета“ и влияе върху организацията, възприятието, ученето и здравословното състояние.

Тя добавя, че ретроградният Меркурий не е задължително негативно събитие. Това е време, в което трябва да забавим темпото и да преразгледаме определени еспекти от живота си, ако прекалено пришпорваме нещата, ще си навлечем неприятности.

Акерман отбелязва, че близо 1/5 от хората са родени по време на ретрограден Меркурий. “Най-важното е да не се страхувате от него, а да осъзнаете, че трябва да намалите темпото и да сте с изострено внимание”, казва тя.

През 2016 статия в Mental Floss проследи еволюцията на истерията около ретроградния Меркурий. В средата на 18-ти век, британски земеделски алманаси споменават ретроградния Меркурий, за да помогнат на фермерите да съобразят графиците си с разположението на звездите.

С увеличаване популярността на астрологията през 70-те години, ретроградният Меркурий започна да се появява в хороскопите, а понякога дори в новините.

И все пак, на база научните доказателства, и ако вземете под внимание периодите, в които Меркурий е бил ретрограден и нещата, които са ви се случвали през това време, ще осъзнаете, че между събитията няма връзка.

Източник: businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини