Бившите генерални секретари на ООН: Едно погрешно предвиждане, една грешка и ние всички ще сме жертви

Бившите генерални секретари на ООН Кофи Анан и Бан Ки-мун остро разкритикуваха световните лидери, предупреждавайки, че инцидентно може да избухне ядрена война, съобщава АФП.

"Честно да кажа, ние сме в бъркотия", каза Анан в интервю за АФП преди започналите днес преговори за климата в Париж.

В миналото, когато преминавахме през такива кризи, имахте лидери, които притежаваха куража и визията да поискат да се предприемат действия, за да се разбере, че те трябва да работят с другите, добави той.

Лахдар Брахими, бившият посланик на ООН за Сирия, който се включи в интервюто с бившия ирландски президент Мери Робинсън и първата жена премиер на Норвегия Гро Харлем Брундланд, изтъкна, че САЩ "абсолютно" са се дисквалифицирали като посредник в израелско-палестинския конфликт с решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Сега те обявиха с това съобщение: "Ние няма повече да посредничим". И аз мисля, че някой трябва да се въвлече, защото този проблем няма да изчезне, каза той.

Според Брахими Европа трябва да поеме по-голяма световна роля, овакантена от Тръмп, най-малко в Близкия изток.

Френският президент Еманюел Макрон намекна, че е готов да поеме по-голяма отговорност. Преговорите за климата в Париж показват, че той може да играе водеща роля в световните дела.

Мисля, че Европа определено има роля и възможностите да играе роля, и важните лидери в Европа. Определено един от тях е президентът Макрон, каза Брахими.

Анан призова лидерите по-добре да си сътрудничат в борбата с тероризма, миграцията и глобалното затопляне.

"Днес лидерите се движат в грешната посока. Лидерите се оттеглят", предупреди Анан, който конкретно изрази тревога относно ескалиралото напрежение в Северна Корея.

Едно погрешно предвиждане, една грешка и ние всички ще сме жертви, подчерта той.

"Може да не е обмислено решение за започване на ядрена война", каза Анан и допълни, че подстрекателската риторика не помага.

Бившият лидер на ООН Бан Ки-мун, който говори като Анан пред АФП като част от групата на "Старейшините", нападна Тръмп за позицията му за климата, определяйки я за "политически недалновидна и заблудена".

Най-богатата и влиятелна държава в света се отказва от историческо споразумение, което "дори държави като Сирия" одобряват, изтъкна Бан.

"Ние виждаме все повече и повече проблеми и конфликти да продължават заради липсата на глобален ангажимент и глобална визия", добави той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини