„Червената или черната“ – коя гърми? Отговорът – в събота на сцената на театъра

Изображение 1 от 6

    „Всеки от нас е като сапьор – с червена и черна жичка в ръцете си. Ежедневно по няколко пъти трябва да взимаме решение коя жичка да свържем, но така че да не направим грешния ход. Затова и правото на избор е  най-тежкото бреме за човека, което по свой си начин е Хамлетовското „Да бъдеш или да не бъдеш“. Така Владислав Карамфилов – Въргала представя последния за годината премиерен спектакъл на Хасковския театър „Червената или черната“.

    Правото на избор е и една от основните теми, които Въргала нищи в авторската си пиеса. В нея участва и в главната роля заедно с Тезджан Ферад – Джани, която пресъздава вътрешния глас на героя му. Верислав Димитров – Ферди и Георги Иванов са другите двама в театралния квартет. С Иванов Карамфилов е състудент от НАТФИЗ. Другите трима среща покрай снимките на сериала „Шменти капели“.

    Четиримата поставят най-напред „Червената или черната“ на сцената на „Сълза и смях“, играят пиесата няколко пъти, а в Хасково я подновяват след година прекъсване.„В Хасково правим едно прекачване, защото сякаш се бяхме качили на влак в глух коловоз напоследък. Защото, за да правиш театър в България, извън държавата, условията са алогични. Затова съм благодарен на Хасковския театър, че ни подаде ръка, иначе щеше да ми бъде мъчно, ако тази пиеса беше останал просто ей така.“, признава Въргала.

    „Червената или черната“ е криминален разказ със забавни елементи. Той е и искрено размишление за живота през призмата на избора и оцеляването. Затова има ли лесен избор. Тежки констатации, поднесени обаче и в типичната Въргаловска стилистика. „Мога да си вадя парите и с разказване на вицове, това няма да ми е никак трудно. Но каквото и да съм правил, все си казвах: Спокойно, един ден ще се върна в храма“, споделя авторът.

    Линията на „Червената или черната“ се избистря, след като Карамфилов решава да обиколи столичните театри, за да види какво се поставя. „Колкото по-нямаше билети за едно представление и залата беше пълна, толкова аз излизах по-потресен от нея“, признава Въргала. Така решава да напише текст без много претенции, но който да е хем нещо честно, хем да забавлява хората, но и да ги кара да се замислят. Текстът е смешен, на места свързан със сексуалната ориентация на човека, нищи семейните отношения и разбира се темата за парите. През цялото време на сцената има бомба, а дали тя ще гръмне? Публиката ще разбере тази събота, на 16-ти декември от 19 часа в театър „Иван Димов.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини